Sebastian Kurz azért támogatta a magyar kormány elleni eljárást, mert szerinte a jogállamiságról nem lehet alkudozni

POLITIKA
2018 szeptember 18., 16:13
comments 73

Az osztrák kancellár a Standardnak adott interjújában az eddiginél részletesebben beszélt arról, miért támogatta nyíltan, hogy az Európai Parlament megszavazza a magyar kormánnyal szembeni eljárás megindítását az európai értékek veszélyeztetése miatt, amire a magyar kormánysajtó Soros-ügynöknek, Orbán Viktor pedig megbízhatatlan labancnak nevezte.

Sebastian Kurz azt mondta, hogy a migrációs kérdésekben pont ugyanolyan világos az álláspontja, mint demokráciánál és a jogállamiságnál. „Ez az alapja az Európai Unió sikerének. A jogállamiságról és az alapvető jogokról nincs alku” - mondta, és szerinte ha vádakat fogalmaznak meg, akkor meg kell vizsgálni, hogy azokat jogosan fogalmazták-e meg. 

Sebastian Kurz és Orbán Viktor Bécsben
photo_camera Sebastian Kurz és Orbán Viktor Bécsben Fotó: JOE KLAMAR/AFP

„Ugyanakkor világosan rögzíteni szeretném, hogy a szavazás az Európai Parlamentben nem volt sem ítélet, sem igazolás, hanem egyszerűen egy párbeszéd kezdete Orbánnal”

- tette hozzá. 

Arra a felvetésre, hogy ő volt az első kormányfő, aki nyíltan kiállt a magyar kormány elleni eljárás megindítása mellett, Kurz elmondta, hogy csak megmondta, hogyan szavaz majd a pártja. Szerinte az ő véleménye teljesen világos, míg túl sok olyan politikus van, „akik nem tudják, mit akarnak, és arra fordulnak, amerre a szél fúj”. Hozzátette, hogy az EU-ban nagyon komolyan kell venni a jogállamiságot, a demokráciát és a sajtószabadságot. 

Kurz úgy látja, hogy az eljárás megindításának nincs kihatása a Fidesz néppárti tagságára, mert most csak egy párbeszédes folyamat indult meg. (A szavazás előtt még azt mondta, hogy ha elindul az eljárás, fel kell függeszteni a Fidesz tagságát.)

A lap megkérdezte arról is, nem tart-e attól, hogy Orbán Viktor majd olyan jobboldali populistákkal szövetkezik, mint az olasz Matteo Salvini, a francia Marine Le Pen vagy az osztrák Szabadságpárt. De Kurz nem ebből indul ki, egyelőre nem hallott arról, hogy Orbán ezt tervezné. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.