Sebastian Kurz azért támogatta a magyar kormány elleni eljárást, mert szerinte a jogállamiságról nem lehet alkudozni

Az osztrák kancellár a Standardnak adott interjújában az eddiginél részletesebben beszélt arról, miért támogatta nyíltan, hogy az Európai Parlament megszavazza a magyar kormánnyal szembeni eljárás megindítását az európai értékek veszélyeztetése miatt, amire a magyar kormánysajtó Soros-ügynöknek, Orbán Viktor pedig megbízhatatlan labancnak nevezte.

Sebastian Kurz azt mondta, hogy a migrációs kérdésekben pont ugyanolyan világos az álláspontja, mint demokráciánál és a jogállamiságnál. „Ez az alapja az Európai Unió sikerének. A jogállamiságról és az alapvető jogokról nincs alku” - mondta, és szerinte ha vádakat fogalmaznak meg, akkor meg kell vizsgálni, hogy azokat jogosan fogalmazták-e meg. 

Sebastian Kurz és Orbán Viktor BécsbenFotó: JOE KLAMAR/AFP

„Ugyanakkor világosan rögzíteni szeretném, hogy a szavazás az Európai Parlamentben nem volt sem ítélet, sem igazolás, hanem egyszerűen egy párbeszéd kezdete Orbánnal”

- tette hozzá. 

Arra a felvetésre, hogy ő volt az első kormányfő, aki nyíltan kiállt a magyar kormány elleni eljárás megindítása mellett, Kurz elmondta, hogy csak megmondta, hogyan szavaz majd a pártja. Szerinte az ő véleménye teljesen világos, míg túl sok olyan politikus van, „akik nem tudják, mit akarnak, és arra fordulnak, amerre a szél fúj”. Hozzátette, hogy az EU-ban nagyon komolyan kell venni a jogállamiságot, a demokráciát és a sajtószabadságot. 

Kurz úgy látja, hogy az eljárás megindításának nincs kihatása a Fidesz néppárti tagságára, mert most csak egy párbeszédes folyamat indult meg. (A szavazás előtt még azt mondta, hogy ha elindul az eljárás, fel kell függeszteni a Fidesz tagságát.)

A lap megkérdezte arról is, nem tart-e attól, hogy Orbán Viktor majd olyan jobboldali populistákkal szövetkezik, mint az olasz Matteo Salvini, a francia Marine Le Pen vagy az osztrák Szabadságpárt. De Kurz nem ebből indul ki, egyelőre nem hallott arról, hogy Orbán ezt tervezné.