Amikor a fideszes képviselő hétfő délelőtt az Index riporterével viccelődött a lap új tulajdonosáról, valószínűleg nem véletlenül találta el, mi fog történni pár órával később

Média
2018 szeptember 20., 08:41

Érdekes összefüggésre mutat rá az Index mögötti cégek felvásárlásával kapcsolatban a 24.hu.

Hétfő reggel Fábián Tamás, az Index riportere parlamenti képviselőket kérdezgetett az országgyűlés irodaháza előtt, amikor Kerényi János fideszes politikus megjegyezte, hogy milyen konszolidáltan van felöltözve:

„Talán új tulajdonosa lesz az Indexnek, vagy mi a helyzet?”

- kérdezte.

link Forrás

Néhány órával később hivatalosan is bejelentették, hogy a legnagyobb független magyar hírportál mögötti kulcsfontosságú cégeket Ziegler Gábor és Oltyán József vásárolták meg. Oltyánt valószínűleg túlzás nélkül lehet kormányközeli médiavállalkozónak nevezni, a férfi a KDNP tagja, ünnepelte a kormány kétharmados győzelmét, lehülyézte a Népszabadság bezárása miatt tüntetőket, és tiltólistára tette az Indexet. Tegnap egy interjúban már arról beszélt, hogy éppen hogy az Indexért és nem ellene kritizált, és hogy KDNP-s munkája egyáltalán nem befolyásolja az Index ügyeit. Tulajdonostársa, Ziegler Gábor azt emelte ki Oltyánnal kapcsolatban, hogy nagyon jó a „tőkemozgósítási képessége”, ami arra utal, hogy a KDNP-s vállalkozó szerezhetett pénzt az indexes cégek felvásárlásához, bár azt nem árulták el, hogy honnan.

Az sem derült ki az interjúból, hogy a KDNP-s Oltyán és az indexes riporterrel hétfő délelőtt viccelődő fideszes képviselő, Kerényi kifejezetten jól ismerik egymást. A 24.hu-nak Oltyán volt üzlettársa mondta, hogy a médiavállalkozó jó viszonyban van a fideszes poltikussal. Az biztos, hogy Oltyán saját lapjában már csinált barátságos interjút Kerényivel. Kerényi a 24-nek azt mondta, hogy jól ismeri Oltyánt, de nem tartozik a barátai közé, és csak viccelt az index riporterével, amikor hétfőn délelőtt a portál új tulajdonosáról kérdezte. Kerényi arra a kérdésre, hogy KDNP-s ismerősének megjelenése befolyásolhatja-e az Index függetlenségét, azt válaszolta:

„Egyik média sem független.”

Ha érdekel, miért került kiszolgáltatott helyzetbe az Index a KDNP-s vállalkozó tulajdonszerzésével, akkor Rényi Pál Dániel elemzését érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.