Amikor a fideszes képviselő hétfő délelőtt az Index riporterével viccelődött a lap új tulajdonosáról, valószínűleg nem véletlenül találta el, mi fog történni pár órával később

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Érdekes összefüggésre mutat rá az Index mögötti cégek felvásárlásával kapcsolatban a 24.hu.

Hétfő reggel Fábián Tamás, az Index riportere parlamenti képviselőket kérdezgetett az országgyűlés irodaháza előtt, amikor Kerényi János fideszes politikus megjegyezte, hogy milyen konszolidáltan van felöltözve:

„Talán új tulajdonosa lesz az Indexnek, vagy mi a helyzet?”

- kérdezte.

Néhány órával később hivatalosan is bejelentették, hogy a legnagyobb független magyar hírportál mögötti kulcsfontosságú cégeket Ziegler Gábor és Oltyán József vásárolták meg. Oltyánt valószínűleg túlzás nélkül lehet kormányközeli médiavállalkozónak nevezni, a férfi a KDNP tagja, ünnepelte a kormány kétharmados győzelmét, lehülyézte a Népszabadság bezárása miatt tüntetőket, és tiltólistára tette az Indexet. Tegnap egy interjúban már arról beszélt, hogy éppen hogy az Indexért és nem ellene kritizált, és hogy KDNP-s munkája egyáltalán nem befolyásolja az Index ügyeit. Tulajdonostársa, Ziegler Gábor azt emelte ki Oltyánnal kapcsolatban, hogy nagyon jó a „tőkemozgósítási képessége”, ami arra utal, hogy a KDNP-s vállalkozó szerezhetett pénzt az indexes cégek felvásárlásához, bár azt nem árulták el, hogy honnan.

Az sem derült ki az interjúból, hogy a KDNP-s Oltyán és az indexes riporterrel hétfő délelőtt viccelődő fideszes képviselő, Kerényi kifejezetten jól ismerik egymást. A 24.hu-nak Oltyán volt üzlettársa mondta, hogy a médiavállalkozó jó viszonyban van a fideszes poltikussal. Az biztos, hogy Oltyán saját lapjában már csinált barátságos interjút Kerényivel. Kerényi a 24-nek azt mondta, hogy jól ismeri Oltyánt, de nem tartozik a barátai közé, és csak viccelt az index riporterével, amikor hétfőn délelőtt a portál új tulajdonosáról kérdezte. Kerényi arra a kérdésre, hogy KDNP-s ismerősének megjelenése befolyásolhatja-e az Index függetlenségét, azt válaszolta:

„Egyik média sem független.”

Ha érdekel, miért került kiszolgáltatott helyzetbe az Index a KDNP-s vállalkozó tulajdonszerzésével, akkor Rényi Pál Dániel elemzését érdemes elolvasni.