A minisztérium szerint nem ülhet 40 utasnál több a kormánygépnek használt honvédségi szállítón

Csütörtökön derült ki, hogy miközben Orbán Viktor rendszeresen a Honvédség Airbus A-319-esével utazik külföldre, magyar katonai kontingens szokásos iraki váltását augusztus végén mégis egy ukrán bérrepülő segítségével kellett megoldani

Pedig a beszerzéskor nem győzték hangsúlyozni, hogy az Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás. Benkő Tibor most azzal magyarázta a magyar katonák bérreptetését, hogy a gépek  a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat.

Majd a Honvédelmi Minisztérium a Népszava kérdésére még hozzátette a magyarázkodáshoz, hogy a katonai légügyi hatóság korlátozásokat vezetett be, ennek értelmében egyelőre 40 főnél többet nem szállíthatnak az Airbusok.

Közben nagyon úgy néz ki, hogy a tapasztalatszerzés kockázatát leginkább a miniszterelnök vállalja magára. Ráadásul mivel katonai beszerzésről van szó, így  teljes titokban bonyolíthatták le a beszerzést, és azt nem tudni azt sem, kitől és mennyiért vették a repülőket. Ráadásul az utazások költségeit sem kötelesek kiadni

A Népszavának nyilatkozó szakértők sem igazán értették a minisztérium létszámstoppos magyarázkodását. Az egyikük szerint ahhoz, hogy valaki ilyen nagy gépeket vezethessen, úgynevezett Airline Transport Pilot Licence (ATPL) nevű bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, ha viszont megvan ez a képesítése, akkor mindegy, hogy hány ember van a gép fedélzetén.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.