A minisztérium szerint nem ülhet 40 utasnál több a kormánygépnek használt honvédségi szállítón

2018 szeptember 21., péntek 6:37
285

Csütörtökön derült ki, hogy miközben Orbán Viktor rendszeresen a Honvédség Airbus A-319-esével utazik külföldre, magyar katonai kontingens szokásos iraki váltását augusztus végén mégis egy ukrán bérrepülő segítségével kellett megoldani

Pedig a beszerzéskor nem győzték hangsúlyozni, hogy az Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás. Benkő Tibor most azzal magyarázta a magyar katonák bérreptetését, hogy a gépek  a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat.

Majd a Honvédelmi Minisztérium a Népszava kérdésére még hozzátette a magyarázkodáshoz, hogy a katonai légügyi hatóság korlátozásokat vezetett be, ennek értelmében egyelőre 40 főnél többet nem szállíthatnak az Airbusok.

Közben nagyon úgy néz ki, hogy a tapasztalatszerzés kockázatát leginkább a miniszterelnök vállalja magára. Ráadásul mivel katonai beszerzésről van szó, így  teljes titokban bonyolíthatták le a beszerzést, és azt nem tudni azt sem, kitől és mennyiért vették a repülőket. Ráadásul az utazások költségeit sem kötelesek kiadni

A Népszavának nyilatkozó szakértők sem igazán értették a minisztérium létszámstoppos magyarázkodását. Az egyikük szerint ahhoz, hogy valaki ilyen nagy gépeket vezethessen, úgynevezett Airline Transport Pilot Licence (ATPL) nevű bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, ha viszont megvan ez a képesítése, akkor mindegy, hogy hány ember van a gép fedélzetén.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt