Karácsonykor Oroszországba akarták csempészni a wikileaks-es Assange-t

A Guardian több egybehangzó forrásra hivatkozva arról ír, hogy tavaly karácsonykor az ecuadori és az orosz titkosszolgálatok megpróbálták kivinni Nagy-Britanniából Julian Assange-t.

Assange a Wikileaks nevű szivárogtató oldal vezetője, és 2012 óta húzza meg magát Ecuador londoni nagykövetségén. Az épületből hat éve nem léphetett ki, mert a brit hatóságok azonnal letartóztatnák. Néha egy erkélyről integet vagy egy ablak mögül kandikál.

A Wikileaks utolsó nagy akciója az volt, amikor a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején 50 ezer e-mailt tettek ki, amelyeket az orosz szolgálatoknál működő hackerek loptak el a demokratáktól. Az akció valószínűleg Trump megválasztását segítette. Assange tagadja, hogy a leveleket az oroszoktól kapta volna. A most kiszivárgott tavalyi terv viszont arra utal, hogy mégiscsak van szoros kapcsolat Assange és az orosz szolgálatok között. 

Julian Assange, 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségén. Fotó: Carl Court/Getty ImagesFotó: Carl Court/Getty Images

A most megjelent információk szerint Assange-t karácsonykor egy autóba csempészték volna, majd gyorsan Oroszországba akarták vinni, talán hajóval. Valamiért azonban néhány nappal a tervezett szökési akció előtt lefújták az egészet. Az előkészítésben aktívan részt vevő ecuadori szolgálatok főnöke azóta Nicaraguába költözött. (Guardian

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.