Karácsonykor Oroszországba akarták csempészni a wikileaks-es Assange-t

A Guardian több egybehangzó forrásra hivatkozva arról ír, hogy tavaly karácsonykor az ecuadori és az orosz titkosszolgálatok megpróbálták kivinni Nagy-Britanniából Julian Assange-t.

Assange a Wikileaks nevű szivárogtató oldal vezetője, és 2012 óta húzza meg magát Ecuador londoni nagykövetségén. Az épületből hat éve nem léphetett ki, mert a brit hatóságok azonnal letartóztatnák. Néha egy erkélyről integet vagy egy ablak mögül kandikál.

A Wikileaks utolsó nagy akciója az volt, amikor a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején 50 ezer e-mailt tettek ki, amelyeket az orosz szolgálatoknál működő hackerek loptak el a demokratáktól. Az akció valószínűleg Trump megválasztását segítette. Assange tagadja, hogy a leveleket az oroszoktól kapta volna. A most kiszivárgott tavalyi terv viszont arra utal, hogy mégiscsak van szoros kapcsolat Assange és az orosz szolgálatok között. 

Julian Assange, 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségén. Fotó: Carl Court/Getty ImagesFotó: Carl Court/Getty Images

A most megjelent információk szerint Assange-t karácsonykor egy autóba csempészték volna, majd gyorsan Oroszországba akarták vinni, talán hajóval. Valamiért azonban néhány nappal a tervezett szökési akció előtt lefújták az egészet. Az előkészítésben aktívan részt vevő ecuadori szolgálatok főnöke azóta Nicaraguába költözött. (Guardian

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.