Karácsonykor Oroszországba akarták csempészni a wikileaks-es Assange-t

A Guardian több egybehangzó forrásra hivatkozva arról ír, hogy tavaly karácsonykor az ecuadori és az orosz titkosszolgálatok megpróbálták kivinni Nagy-Britanniából Julian Assange-t.

Assange a Wikileaks nevű szivárogtató oldal vezetője, és 2012 óta húzza meg magát Ecuador londoni nagykövetségén. Az épületből hat éve nem léphetett ki, mert a brit hatóságok azonnal letartóztatnák. Néha egy erkélyről integet vagy egy ablak mögül kandikál.

A Wikileaks utolsó nagy akciója az volt, amikor a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején 50 ezer e-mailt tettek ki, amelyeket az orosz szolgálatoknál működő hackerek loptak el a demokratáktól. Az akció valószínűleg Trump megválasztását segítette. Assange tagadja, hogy a leveleket az oroszoktól kapta volna. A most kiszivárgott tavalyi terv viszont arra utal, hogy mégiscsak van szoros kapcsolat Assange és az orosz szolgálatok között. 

Julian Assange, 2016. február 5-én Londonban, Ecuador nagykövetségén. Fotó: Carl Court/Getty ImagesFotó: Carl Court

A most megjelent információk szerint Assange-t karácsonykor egy autóba csempészték volna, majd gyorsan Oroszországba akarták vinni, talán hajóval. Valamiért azonban néhány nappal a tervezett szökési akció előtt lefújták az egészet. Az előkészítésben aktívan részt vevő ecuadori szolgálatok főnöke azóta Nicaraguába költözött. (Guardian