Nem tudták megépíteni a helyszíneket, így „meglévő világszínvonalú budapesti sportlétesítmények” adnak otthont a Maccabi Európa Játékoknak

2018 szeptember 26., szerda 10:47
161

Miután szeptemberben másodjára is eredménytelen lett a Kerepesi úti Sportpark felépítésére kiírt közbeszerzési pályázat, ami az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseménye, a 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon rendezendő Maccabi Európa Játékok központi helyszíne lett volna, a Miniszterelnökség kiadott egy közleményt arról, hogy:

„Meglévő világszínvonalú budapesti sportlétesítmények adnak otthont a 15. Maccabi Európa Játékoknak, az MTK építi az MTK Sportvárost.”

A Maccabi Vívó- és Atlétikai Club, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az MTK Budapest közös pályázatával Budapest nyerte el Európa legnagyobb zsidó sporteseményének, a 2019-es 15. Maccabi Európa Játékok rendezési jogát. A 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon zajló nemzetközi sportesemény helyszínei már meglévő, világszínvonalú budapesti sportlétesítmények lesznek, a tervezett MTK Sportváros edző- és versenyközpontot pedig építtetőként, állami támogatásból az MTK Sportegyesület valósítja meg – közölték.

Mint írják, a 2019-es 15. Maccabi Európa Játékok központi helyszíneként tervezett új sportkomplexum kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési pályázat eredménytelen lett, mivel a beérkezett ajánlatok közül a legalacsonyabb értékű is több mint duplája volt a fejlesztés megvalósítására biztosított költségvetési forrásnak. Ezért a sportkomplexum tervezett Kerepesi úti helyszínén a Játékok idején éremosztó ünnepségeknek, kulturális eseményeknek is helyt adó, kikapcsolódást és vendéglátást biztosító Maccabi Falu működik majd. A végleges helyszínekről a szervezőknek 2019 januárjáig kell tájékoztatni az Európai Maccabi Szövetséget, de az MTK ezt már idén megteszi, együttműködve a sportért felelős államtitkárral.

A tervezett MTK Sportpark edző- és versenyközpont megvalósítását a Kormány továbbra is támogatja, az erre biztosított költségvetési forrást erre a célra kell felhasználni, és a kormány úgy döntött, hogy az MTK Sportpark fejlesztését a korábban megítélt állami támogatásból, építtetőként az MTK Sportegyesület valósítsa meg. A fejlesztés részeként épülnek meg a hazai zsidó közösség használatába kerülő sportlétesítmények is – közölte a Minisztérium.

A kormány a döntéséről tájékoztatta az Európai Maccabi Szövetség, a Maccabi VAC, a MAZSIHISZ és az MTK vezetőit, akik a döntéssel egyetértettek, és megállapították, hogy a döntés logikus, a helyzet szükségszerű következménye, és a kivitelezési kockázat kiküszöbölésével még biztonságosabbá teszik a 15. Maccabi Európa Játékok eredményes megrendezését, hiszen a már rendelkezésre álló színvonalas budapesti sportinfrastruktúrában már most is biztosított a Játékok magas színvonalú lebonyolítása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt