Mikroműanyag van a homokban a teknősfészkek közelében is

Több 444 videó?
Szeretném

Mikroműanyagot rejt a part menti homok a teknősfészkek közelében is: átlagosan 5300 műanyagrészecskét találtak köbméterenként az Exeteri Egyetem kutatói 60 cm-es mélységben, a közönséges levesteknős (Chelonia mydas) és álcserepesteknős (Caretta caretta) homokba ásott fészkeinek közelében Ciprus tengerpartjain.

A felszínen köbméterenként 130 ezer műanyag-töredéket találtak: ez a második legrosszabb érték, amit valaha regisztráltak tengerparton. A legrosszabbat a dél-kínai Kuangtung tartomány partjainál mérték.

A kutatók szerint ha a körülmények tovább romlanak, a szennyezettség elkezdheti a befolyásolni a tojásból kikelést és még a nőstény és hím fiókák arányát is – olvasható a phys.org-on.

„17 fészekrakó helyről gyűjtöttünk mintákat, és minden tengerparton, minden mélységi szinten találtunk mikroműanyagot”

– mondta Emily Duncan, a Cornwallban lévő Exeteri Egyetem munkatársa.

A mikroműanyag jelentősen befolyásolhatja a környezetet, például a keltetési idő alatti hőmérséklet befolyásolja a kikelő állat nemét, melegebb környezetben ugyanis gyakoribb a nőstény teknős. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, milyen hatással van a mikroműanyag a teknőstojásokra.

A kevesebb mint 5 mm átmérőjű mikroműanyag sok forrásból eredhet, többek között kidobott és darabjaira esett műanyagból, kozmetikumból származó mikroszemcsékből és ruhákból származó mikrorostokból.

Zöld tengeri teknős és egy műanyag zacskóFotó: Sergi Garcia Fernandez/Biosphoto

„A kínai strandokkal ellentétben, ahol a legmagasabb mikroműanyagszintet mérték, ezek a ciprusi partok ipari területektől távol vannak, és nem látogatja őket nagy embertömeg”

– mondta Brendan Godley, az egyetem tengervédelmi stratégiáért felelős munkatársa.

„Ezért úgy tűnik, hogy a mikroműanyag az óceán áramlatain érkezik. Ebben az esetben az elemzésünk azt sugallja, hogy nagy része a Földközi-tenger keleti részéről érkezett. Igaz ez a nagy műanyagdarabokra is, amiket nagy számban találtak Ciprus partjainál” – mondta a szakértő.

Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, ami szerint a tengerpartok a tengeri mikroműanyag szennygödreiként működnek, ezek a szennyeződés fő területei. (MTI)