Példamutató kvíz indult Kínában, az elnökről szólnak a kérdések

külföld
2018 október 03., 10:00
comments 73

Teljesen véletlen egybeesés, de miközben a TV2-n visszatér a Legyen Ön is milliomos, Kínában már a jövő kvízműsorát mutatták be.

Kérdés: 

Hszi Csin-ping egyszer kilenc mérföldet sétált, hogy tanult vidéki gyerekként kikölcsönözhessen egy könyvet. Melyik könyvet kölcsönözte ki?

1. Faust
2. Háború és béke
3. Ordinary World

Utóbbi Kína átalakulásáról szóló grandiózus kötet, de nem az volt a jó válasz, hanem a Faust. 

Nemcsak ez az egy kérdés szólt Hszi Csin-ping kínai elnökről, az egész életét és munkásságát dolgozzák fel a vetélkedőben, aminek az első része vasárnap, főműsoridőben ment le az ország második legnézettebb csatornáján. Annyira 21. századi, hogy űrhajó és robot is felbukkan benne, lelkes fiatalok tapsolnak a stúdióban, a három versenyzőnek pedig egyetlen témában kell nagyon pengének lenniük: Hszi Csin-pingről kell tudniuk mindent, van, hogy bejátszanak egy hangfelvételt (mint egykori a Ki nyer mában?), és ki kell találni, mikor hangzottak el Hszi Csin-ping bölcs szavai.

photo_camera Hszi Csin-ping (jobbra) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A vetélkedő része annak a propagandahadjáratnak, amivel a kommunista hatalom a fiatalokhoz akarja eljuttatni Hszi Csin-ping iránymutatásait, a szocializmus pedig trendivé (és fancyvé és szexivé) varázsolni, ahelyett, hogy a nyugati kultúra megfertőzze a fiatalok agyát. 

A győztesnek természetesen nem jár pénzjutalom.

Ha nekivágnál a kvíznek, kezdésnek ezt a cikket javasoljuk a világ legnagyobb hatalmú emberéről, aki 15 évesen trágyát hordott Mao átnevelőtáborában. (via inkstone)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.