Lovász László szerint nincs cenzúra, mert ugyan két előadást letiltottak, de azok meg lesznek tartva máshol

TUDOMÁNY
2018 október 04., 14:16
comments 257

Az mta.hu névtelen kérdezőjének válaszolt négy kérdésre Lovász László, az MTA elnöke azzal kapcsolatban, hogy miután Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkár-helyettese két előadást is letiltott a Magyar Tudomány Ünnepén politikai okokra hivatkozva, Kertész János fizikus lemondta a részvételt.

Lovász a döntést így indokolta: „Az Akadémia nehéz és sorsdöntő tárgyalásban van az Innovációs és Technológiai Minisztériummal az intézethálózat jövőjéről. Ennek kapcsán megalapozatlan vádak is elhangzottak a sajtóban, többek között az, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál. Ebben a helyzetben fokozottan figyelünk arra, hogy ne adjunk alapot ehhez a vádhoz, ez a vitatott döntés is ebből a túlzott óvatosságból fakadt. De az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban.”

Tehát, ha jól értem a magyarázatot, az akadémia nem cenzúrázik, mert ugyan két előadást letiltott, de maga a rendezvény meg lesz tartva azok meg lesznek tartva más helyszínen, egyelőre még nem tisztázott program szerint.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Így indokolta az előadások letiltását:

„Barnabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettese a Magyar Tudomány Ünnepének fő szervezőjeként dönt a programról. (…) A szóban forgó rendezvényekkel kapcsolatban úgy látta, hogy politikai tartalmuk, áthallásuk is van, ezért nem tette bele őket a Magyar Tudomány Ünnepe központi programjába.”

Lovász szerint „lehet vitatkozni azon, hogy van-e politikai tartalma a két tervezett rendezvénynek”, ő maga talán nem így döntött volna, de „igazán sajnálatos, hogy ennek megvitatására nem kerülhetett sor, mert valaki az érdekeltek közül a főtitkárhelyettes értesítését megkapva, azt néhány órán belül nyilvánosságra hozta ahelyett, hogy megpróbálta volna őt meggyőzni, vagy fellebbezett volna hozzám”.

Kertész János, a Széchenyi-díjas fizikus úgy látja, „az elmúlt 30-40 évben nem” volt a mostanihoz hasonló cenzúra az Akadémián(MTA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.