Schmidt Mária lánya Schmidt Mária lapjának elmondta, hogy Schmidt Mária nem foglalkozik a közös cégük ügyeivel

politika
2018 október 11., 05:00
comments 74

Schmidt Mária kormánybiztos, fideszes ideológus, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának lapja, a Figyelő interjút készített Schmidt Mária lányával, dr. Ungár Anna lakberendezővel, Ungár Péter LMP-s képviselő nővérével.

A család közszerepléstől legvisszahúzódóbb tagja az interjúban azt mondja:

„Tudatosan nem vállaltam közszereplést, ami a üzleti életben teljesen normális dolog, ráadásul irtózom is tőle. Ugyanakkor az általam vezetett cég iránti befektetői bizalmat a személyemmel szeretném erősíteni.”

Ungár Anna a BUX-kosárba készülő BIF Nyrt. igazgatótanácsának az elnöke, a férje, Berecz Kristóf – aki a Figyelő bekebelezésekor a lap ügyvezetője is volt – pedig alelnök az igazgatótanácsban.

A BIF-et az 1990-es években Schmidt Mária férje, Ungár András szerezte meg üzlettársaival egy bonyolult privatizációs ügylet révén. Ungár András vezette a céget a 2006-os haláláig, a legfontosabb tulajdonostársa a később Index-tulajként is feltűnt Nobilis Kristóf volt. A céget az akkor már több milliárdos értékű vagyonnal együtt az özvegy és a gyerekek örökölték.

A BIF-ben a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. néhány hete 5,7 milliárd forint értékben vásárolt részesedést. Erről Ungár Anna azt mondta:

„A TakarékBank üzleti potenciált lát a cégben mint SZIT-ben is, és nem stratégiai, hanem pénzügyi partnerünk lett. Valószínűleg azt a piaci átlag feletti »hozamot« látják, amelyet más ingatlanhasznosító és - fejlesztő társaságban nem. Mindenkit arra buzdítok, kövesse ezt a példát!”

Ungár Anna azt mondta: „Nem én választottam az ingatlanszakmát, hanem fordítva: az választott engem.” Ügyésznek készült, de az apjával eljárt az üzleti tárgyalásokra, az ingatlanszakmára lett felkészítve, és nem a lehetőség, hanem inkább a kötelességtudat vitte erre a pályára – mondta Ungár, aki több mint 12 éve tagja a BIF igazgatótanácsának, és állítása szerint „az elmúlt évtized minden üzleti döntésében” részt vett.

Schmidt Mária, a Figyelő tulajdonosa és Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője
photo_camera Schmidt Mária, a Figyelő tulajdonosa és Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője Fotó: Botos Tamás/444

Azt mondta, Schmidt Mária, aki szintén tulajdonos a BIF-ben, „nem is foglalkozik a vállalat ügyeivel, és hálás érte, hogy nem kell neki”. „Olyasmivel tud foglalkozni, amivel ő szeret, ami neki való, és nem untatja. Nem az ő szakterülete az ingatlanhasznosítás és -fejlesztés, ezt bölcs asszony révén tudja is magáról” – mondja Ungár Anna Schmidt Máriáról.

Ungár Anna azt is elmondta, hogy: „Fiatalos, üde, extravagáns fejlesztési elképzeléseim vannak.” Például elmondja, hogy reményeik szerint még az idén elkezdődhet a Vár környezetében egy 300-400 m2-es, „minden igényt kielégítő, exkluzív »loft« apartmanház kialakítása”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.