„Folyamatosan gondolkozom a helyzetről, amit ez a vagyontárgy jelent” – mondja Ungár Péter, miután a Mészáros-közeli Takarékbank bevásárolt a cégébe

2018 szeptember 21., péntek 14:44
138

A múlt hét elején jelentették be, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben vásárol részesedést Schmidt Mária kormánybiztos és fia, Ungár Péter LMP-s politikus cégében. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. egyetlen tulajdonosa a Pió-21 Kft., aminek a kétharmada Schmidt Máriáé, a két gyereke (Ungár Anna és Péter) tulajdonrésze pedig egyhatod-egyhatod rész.

A Takarékbanknak – ami a  kormányközeli óriásbank létrehozásában is fontos szerepet kaphat – Vida József az elnök-vezérigazgatója. Vida tavaly azt nyilatkozta: „Nem vagyok Mészáros Lőrinc strómanja”. Ezt azért is állította, mert tudni lehet róla, hogy:

  • Mészáros Lőrinc még „gázszerelő mesterként” vezette be a szülei lakásába a gázt,
  • a Takarékbank milliárdos kölcsönöket adott Mészáros Lőrincnek,
  • Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a takarékszövetkezetek teljes informatikai fejlesztését végző cég, és
  • Vida József a Mészáros Lőrinc és családja cégbirodalmának középpontjában álló Opus Global Zrt. igazgatósági tagja is lett.

Amikor 2017-ben egy Mészáros Lőrinccel kapcsolatba hozott, svájci cég vásárolta be magát a BIF-be, a 24.hu megkérdezte Ungár Pétert, hogy ellenzéki politikusként nem ellentmondásos-e, hogy ilyen üzletben van benne, azt válaszolta: azért sem akarja eladni a részét, mert az az öröksége, de szerinte nem lesz Mészáros a tulajdonostársa, és ha mégis, az egy másik helyzet lenne, újragondolná, amit elmondott.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A múlt heti bevásárlás után írtunk Ungárnak és az LMP-nek, hogy megtudjuk, szerintük is Mészáros Lőrinc érdekeltsége, vagy hozzá közel álló bank-e a Takarékbank, újragondolja-e a korábbi álláspontját a BIF-ben szerzett tulajdonrészével kapcsolatban, tudott-e a vásárlásról a bejelentés előtt, és mi a véleménye a fejleményről. Ungár Péter – aki az elmúlt években több milliárd forintot keresett a BIF Nyrt.-n – pénteken írásban azt válaszolta:

„A nyilvánossággal egy időben értesültem. Minden vagyontárgyam édesapám halálával szereztem, öröklés útján. Mészáros Lőrinc izgalmas karrierje előtt. Folyamatosan gondolkozom a helyzetről, amit ez a vagyontárgy jelent. Bármilyen változás beáll ez ügyben, azt nyilvánosan és átláthatóan fogom megtenni. Erről a konkrét helyzetről azt tudom mondani amit a 24.hu-nak elmondtam: végiggondolom, milyen lehetőségeim vannak, ugyanakkor ez nem tud gyorsan menni.”

(A BIF Nyrt-t a kilencvenes években Schmidt Mária férje, Ungár András szerezte meg üzlettársaival egy bonyolult privatizációs ügylet révén. Ő vezette a céget haláláig, legfontosabb tulajdonostársa a később Index-tulajként is feltűnt Nobilis Kristóf volt. 2006-ban, Ungár András váratlan halála után az özvegy és a gyerekek örökölték az akkor már több miliárdos értékű vagyont.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt