Több fideszes önkormányzat is közpénzből vitte a nézőket az EU-s pénzen vett kisbuszával Orbán beszédére

politika
2018 október 25., 13:30
comments 117

Szerdán írtuk meg, hogy EU-s támogatásból vett önkormányzati kisbuszokkal szállították a nézőket Orbán Viktor EU-gyalázó beszédére. Gunnar Hökmark svéd EP-képviselő, az Európai Néppárt (vagyis az EU-s pártcsalád, amibe a Fidesz is tartozik) tagja vizsgálatot sürgetett, hogy az EU megtudja, mire használták fel Magyarországon az EU-s támogatásokat.

photo_camera Fotó: olvasónk

A Kormányinfón az RTL megkérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy milyen alapon szűrték a nézőket október 23-án a színpad előtt Orbán Viktor beszéde előtt, illetve az önkormányzatok szállították-e a nézőket szervezetten EU-s buszokkal. Gulyás az utóbbival kapcsolatban azt mondta, szervezett szállítás nem volt.

Ezzel szemben a Népszava azt írja, több település is elismerte, hogy a tulajdonában álló kisbuszokkal, több 100 km-es távolságból érkeztek Budapestre meghallgatni a kormányfőt:

  • A Békés megyei, Budapesttől 266 km-re lévő Almáskamarás fekete színű, Eu-s támogatásból vett Ford Tranzitját a Fidesz-KDNP-s polgármester, Mazán Attila rendelkezik a használata felett. Ő a lapnak azt mondta, teljesen természetes, hogy egy állami ünnepre – különösen olyanra, ami „nemzetünk megmaradásáról szól” – ingyen bocsátja rendelkezésre az autót, és a benzinköltséget is a falu költségvetéséből fedezik. Március 15-én és most is így volt, az alpolgármester szervezte az utat 4 fővel, vagyis a kocsi nem volt tele.
  • A Budapesttől kb. 300 km-re lévő Szamosszegről is jött kisbusz, amiről Gergely Lajos polgármester a Népszavának azt mondta, bárki kibérelheti, de most a helyi Fidesz-szervezet bérelte ki az önkormányzattól, üzemanyagköltséggel együtt 40 ezer forintot fizettek érte, és megváltották rá az autópálya-matricát.
  • A Zalaegerszegi Kosárlabda Klub feliratú kisbuszról a sportegyesület azt mondta, a busz nem az övék, az csak reklámozza és szállítja a csapatot, az üzemeltető cég pedig annyit árult el: magánszemélyek bérelték ki a járművet.
  • A Budapesttől 216 km-re lévő Vas megyei Bögöt is bérbe adta az önkormányzati autót, Farkas László független polgármester szerint hét közben az óvodásokat hordják vele, és ebédet visznek, de ünnepnapokon bérbe adják, ha azt igénylik a helyiek. Most teli tankkal adták oda, és teli tankkal kapták vissza, a használatáért pár ezer forintot kértek. 
  • A fővárostól 270 km-re lévő, fideszes vezetésű Nyírcsászárinak két falubusza is van, az egyiket a sportegyesület, a másikat Zichar János fideszes polgármester használja. Az utóbbi volt ott a Terror Háza környékén, érdeklődtek, de a polgármesteri hivatalban azt mondták: Zichar nincs bent, idegeneket nem hív vissza, de a munkatársa szerint az elve, hogy akinek a neve nincs a telefonjában, az nem is fontos.
  • A Heves megyei Nagyút független polgármestere, Tóth Géza azt mondta: majd a képviselő-testület eldönti, nyilatkozzanak-e ebben az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy egy svéd néppárti képviselő vizsgálatot akar, amiért EU-s pénzből vásárolt kisbuszokkal szállították a nézőket Orbán EU-t gyalázó ünnepi beszédére, Gulyás azt mondta, nyugodtan tegye meg, Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig felvetette, hogy ők is szívesen küldenének vizsgálóbizottságot Svédországba ugyanilyen okokból. Svédország egyébként nettó befizetője az Európai Uniónak. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.