Videotéka: „Aki ezt a rendszert nem becsüli, az rántsa fel magát!”

videotéka
2018 november 10., 20:07
comments 79

Dunapataj lakossága 1919 júniusában fellázadt a tanácsköztársaság terrorja ellen. A Duna-melléki parasztfelkelést Szamuely Tibor vezetésével leverték. A faluban 63 embert akasztottak fel az út menti fákra vagy lőttek agyon. Magyar Bálint és Schiffer Pál a nyolcvanas évek végén forgatott filmet a település 1945 utáni sorsáról. Arról hogy a kommunisták szívós, kitartó munkával hogyan törték meg az ott élőket.   

A Dunánál hét ember sorsán keresztül mutatja be a háború utáni eseményeket. Mindegyik történet megérne egy külön filmet. Nem is tudom melyikük sorsa az izgalmasabb. Mesél a kegyetlenkedő padlássöprő, akiből 56-ban forradalmár lett, a költő párttitkár, aki fenyegetéssel terelte a tsz-be saját apját, az emigráló paraszt házaspár, akikből Amerikában milliomos gazda és vendéglátós nagyvállalkozó lett. 

Megismerjük a vakon hívő kommunista iskolaigazgatót, akinek a forradalom alatt megszakad a szíve, majd sírva fogadja a szovjet tankokat, és úgy érzi újra felszabadult, újra van értelme az életének, de rá kell ébredjen, hogy 56 után már semmi nem olyan, mint előtte volt. Végül a lepkegyűjtésbe menekül: 

„Negyven évig voltam propagandista. Azt is olyan szenvedéllyel csináltam, mint a lepkézést.”

A Dunánál - Dokumentumfilm, 126 perc, rendező: Magyar Bálint, Schiffer Pál

A film hiányzó utolsó 5 perce itt megtekinthető.

A Videotéka korábbi adásai:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt