A kanadai Calgary lakosai sem akarnak olimpiát

sport
2018 november 14., 07:43
comments 59
Az olimpiai logo a phjongcshangi téli olimpia helyszínén 2018. február 4-én.
photo_camera Az olimpiai logo a phjongcshangi téli olimpia helyszínén 2018. február 4-én. Fotó: Peter Kneffel/dpa/AFP

Calgaryban népszavazást tartottak, hogy az állampolgárok döntsék el, megpályázzák-e a 2026-os téli olimpiai játékok szervezését. A többség (56 százalék) úgy döntött, nem kér az olimpiából – írja a Calgary Herald. 304 774 calgaryi ment el szavazni, ami nem rossz, tekintve, hogy a 2017-es választásokon 387 583 ember jelent meg.

A kezdeményezők szerint az ügy jó alkalom volt arra, hogy a lakosok elkezdjenek foglalkozni a helyi politikával, és belegondoljanak, milyen városban akarnak élni. Naheed Nenshi polgármester, az olimpia támogatója viszont beismerte, hogy csalódott.

Még 2016-ban írtunk arról, hogy ahol az emberek választhatnak, ott le szokták szavazni az olimpiát. (Ez talán Magyarországon is így történt volna, ha eljut odáig a dolog.) Pedig 1988-ban Calgaryban rendeztek már téli olimpiát. Igaz, akkor is voltak, akik tiltakoztak.

Tüntetők az 1988-as kanadai téli olimpiai bojkottra szólítanak fel 1987. november 13-án.
photo_camera Tüntetők az 1988-as kanadai téli olimpiai bojkottra szólítanak fel 1987. november 13-án. Fotó: M. Leckel/APA/AFP

A 2026-os téli olimpia rendezéséért zajló versenyből korábban Sion, Szapporó és Graz visszalépett, míg a törökországi Erzurumot a NOB zárta ki a jelentkezők közül. Milánó és Cortina d'Ampezzo közös pályázatát az olasz kormány pénzügyileg nem támogatja, de Thomas Bach, a NOB elnöke múlt csütörtökön hozzájárult ahhoz, hogy a kandidálás így is versenyben maradhasson. Stockholm pályázata előtt szintén állnak még akadályok. Felmerült Argentína jelentkezése is, november 1-én a NOB jelezte, hogy Buenos Aires és a Tűzföldön található Ushuaia, a világ legdélibb városa lenne az esetleges helyszín. A jelentkezés elfogadására a NOB tanulmányútja után kerülhet sor. A NOB júniusban a lausanne-i kongresszuson dönt a helyszínről. A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.