Több ezer tüntető követelte Babis lemondását Prágában

külföld
2018 november 15., 20:59
comments 113

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros központjában. A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén olyan személy álljon, aki ellen büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök ellen tüntetők a prágai Wenceslas téren 2018. november 15-én.
photo_camera Andrej Babis cseh miniszterelnök ellen tüntetők a prágai Wenceslas téren 2018. november 15-én. Fotó: Michal Cizek/AFP

Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás. A parlament alsóháza januárban Babis képviselői mentességét is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásához.

A kormányfő elleni megmozdulást az AUVA civil csoport szervezte, aminek idén már több hasonló akciója volt. A mostani tüntetés reagálás azokra az új információkra, amik a Gólyafészek-ügyben a héten kerültek nyilvánosságra. Prágában a tüntetésen több ellenzéki politikus is megjelent, a felszólalásaikban élesen bírálták a kormányfőt, és szintén követelték a távozását a politikai életből.

A Seznam Zprávy független cseh hírportálnak sikerült kapcsolatba lépnie a kormányfő Svájcban élő fiával, ifjabb Andrej Babissal, aki a riportereknek elmondta: az akarata ellenére a Krím-félszigetre vitték korábban, hogy ne tanúskodhasson a Gólyafészek-ügyben, ami miatt ellene is büntetőeljárás van folyamatban.

A cseh miniszterelnök a rejtett kamerával felvett nyilatkozatra reagálva azt mondta, a fia pszichés betegségben szenved, képtelen a tanúvallomásra, ellenőrzés alatt kell tartani, a szavainak nem lehet hinni. Szerinte a fia kiránduláson volt Oroszországban, és onnan látogatott el a félszigetre.

Az ifjabb Babis viszont csütörtökön délelőtt a Seznam Zprávy szerkesztőségének küldött emailben azt mondta: az apja hazudik, és kapcsolatba akar lépni a cseh rendőrséggel, hogy tisztázza a helyzetet.

A cseh rendőrség és az ügyészség közölte: újra vizsgálódnak az ügyben, részleteket pedig péntekre ígértek. A helyzetet bonyolítja, hogy a fiatal Babis svájci állampolgár, nincs cseh állampolgársága, ami megnehezíti a hivatalos eljárást.

A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, aminek az egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. De a szabadidőközpont építésekor, 2007-2008-ban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatoknak kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként valószínűleg nem kapott volna EU-s támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő után újra az Agrofert része lett.

Az építtető cég utódja, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (csaknem 620 millió forintos) támogatást.

A cseh parlament felsőháza, a szenátus csütörtökön határozatban követelte, hogy az ügy tisztázásáig Babis távozzon a kormányból. A képviselőházban az ellenzék rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte a Gólyafészek-ügy miatt. Az ülést a testület elnökének döntése szerint jövő pénteken meg is tartják.

Milos Zeman államfő a fejleményekre reagálva csütörtök este a Barrandov kereskedelmi televíziónak azt mondta: ha a képviselőház megvonná a bizalmat a kormánytól, ő újra Andrej Babist, mint a legutóbbi választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

photo_camera Fotó: Michal Cizek/AFP

Babis elutasítja az ellene felhozott vádakat, és szervezett politikai kampányról beszél, amelynek állítólag az a célja, hogy eltávolítsák őt a közéletből. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.