Számvevőszék: Mi nem lehetetlenítünk el pártokat

2018 november 20., kedd 17:30
139

Intenzív adok-kapok alakult ki az Állami Számvevőszék és a Demokratikus Koalíció között, miután az állami szerv elöljárói kedden délelőtt közölték, őszintén sajnálják, hogy leégett a párt belvárosi irodája, de „jövőre a 2017-2018-ra vonatkozó könyveléseiket át kell adniuk.”

Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke felszólal a Zsigmond Király Egyetemen Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A fentiekre a párt részéről Gréczy Zsolt szóvivő sajtótájékoztatóján azzal reagált, hogy minden számlát is iratot igyekeznek pótolni, de ha a számvevőszék "úgy gondolja, hogy a jövő évi esetleges ellenőrzéskor a kormány bunkósbotjaként kíván működni", akkor annak a DK ellent fog állni.

A számvevőszék erre ismét fontosnak talált reagálni, és még kedd délután közölték az MTI-n keresztül, hogy ők soha nem lehetetlenítenek el egyetlen pártot sem, a 2017-2018-ra vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzéshez pedig - amely várhatóan csak 2019 második félévében lesz esedékes - az ÁSZ "semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól".  

Nem biztos, hogy ebben minden ellenzéki párt egyetért a számvevőszékkel. Az ellenőrző szerv a 2018-as kampányban intenzíven vizsgálta a Párbeszéd, az MSZP és az LMP gazdálkodását, jelentésükben átláthatatlanságot állapítottak meg, a Jobbikra pedig 660 millió forintos gigabírságot szabtak ki. A választás után is tovább vegzálták az ellenzéki pártokat, nem fogadták el intézkedési tervüket, a kormányerőt adó pártok ellen viszont nem indult vizsgálat. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt