Letartóztatták M. Richárdot

bűnügy
2018 november 22., 16:52
comments 343

Az M. Richárd ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bizonyítás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt csütörtökön elrendelte a férfi letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős.

M. Richárd (k) távozik a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületéből.
photo_camera M. Richárd (k) távozik a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületéből. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki közleménye szerint M. Richárd továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten, az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpárossal szemben, akit ezután bántalmazott. 

2017. május 15-én szintén Budapesten, a Dózsa György úton a sebességhatárt jelentősen túllépve összeütközött egy elé szabálytalanul beforduló másik gépjárművel. A baleset miatt két ember meghalt, többen súlyosan megsérültek. A gyanú szerint az is megállapítható, hogy 2017. május 15. előtt M. Richárd kábítószert fogyasztott, „bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással”.

A halálos áldozattal járó baleset után kiderül, hogy

M. Richárd vezetői engedélyét a fővárosi kormányhivatal ideiglenesen visszavonta, mivel a gyanúsított nyilvántartott pontjai elérték a törvényben megszabott határt.

Ráadásul M. Richárd vissza akarta szerezni a jogosítványát, ezért kapcsolatba lépett egy emberrel, aki vállalta, elintézi, hogy azt visszakapja az ehhez szükséges feltételek teljesítése nélkül.A törvényszéki közlemény szerint M. Richárd pénzért mentesülni akart a Dózsa György úti baleset kivizsgálására indult büntetőügy hátrányos jogkövetkezményei alól is. De átverték.

Az M. Richárd jogosítványának visszaszerzéséhez segítséget felajánló illető kapcsolatba lépett egy másik emberrel, aki - valótlanul - azt a látszatot keltette, meg tud állapodni egy rendőrrel, aki képes befolyásolni a büntetőeljárást.

A két ember 1,2 millió forintot kért a közreműködéséért. M. Richárd végül 300 ezer forintot adott át egyiküknek, aki ebből adott a másik embernek, hogy a pénzt a rendőrnek továbbítsa. 

De a férfi valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, a kapott pénzt elköltötte.A végzés szerint M. Richárd novemberben orvosi kezelésére oda- és vissza utazva engedély nélkül többször is megjelent egy budapesti étteremben. A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított ismételten, súlyosan megszegte a bűnügyi felügyelet szabályait, és úgy ítélte meg, hogy a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsítottnál kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatók.

A végzés szerint M. R. letartóztatása 2018. december 22-ig tart.Az M. Richárdot képviselő ügyvédi iroda a közleményében azt írta, a gyanúsított „súlyos beteg, életveszélyes szívműtét előtt áll”, és részben ezzel összefüggésben az elmúlt hónapokban többször kapott részleges feloldást a bűnügyi felügyelet alól az ügyészségtől azzal a céllal, hogy orvosi kezeléseken megjelenjen. Hozzátették, hogy a férfi az orvosi kezelések előtt vagy után rövid időre megállt a tulajdonában álló és általa vezetett étteremnél, ezzel az ügyészség által az orvosi kezelésen részvételre előírt időt nem lépte túl.

Kitértek arra is, hogy az újabb bűncselekményt, amivel meggyanúsították, a férfi csaknem másfél éve, „de még jóval a Dózsa György úti baleset miatti meggyanúsítása előtt követte el - ha egyáltalán elkövette”, ezért felmerül a kérdés, hogy miért most gyanúsították meg M. Richárdot ebben az ügyben.

M. Richárd többszörösen büntetett előéletű, a házi őrizetét többször meghosszabbították. 

Védői indítványra október közepén a Budai Központi Kerületi Bíróság enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának ügyében, ezt azonban másodfokon a Fővárosi Törvényszék - november 10-i tájékoztatása alapján - jogerősen elutasította. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.