Kiderült, hogy tucatnyi alkalommal keveredtek már tűzharcba oroszok és amerikaiak Szíriában

külföld
2018 november 28., 10:37
comments 147

2018 februárjában példátlan incidens történt Szíriában: a szíriai kurd erőket támogató amerikai szárazföldi alakulatok orosz paramilitáris erőkkel keveredtek tűzuharcba Deir ez-Zor tartományban, ahol kelet felől az amerikaiak támogatását élvező, kurd vezetésű koalíció, nyugat felől pedig a szír rezsim ostromolta az ISIS-t. A szír kormányerők és a Wagner nevű orosz zsoldoscég harcosai T-55-ös és T-72-es nehézharckocsik támogatásával támadták a kurdok és az amerikaiak állásait, ezért az amerikaiak közeli légi támogatást kértek. A légi csapásban állításuk szerint több száz ellenséges harcos vesztette életét. Az amerikaiaknak nem volt veszteségük, a velük szövetséges alakulatok egy katonája megsérült.

Erről a támadásról már csak példátlansága okán is annak idején mi is megemlékeztünk. Most viszont kiderült, hogy bár méreteiben egyedülálló volt, de nem egyedi. James Jeffrey, az amerikai kormány szíriai különmegbízottja a múlt héten orosz lapoknak tartott háttérbeszélgetést, az erről megjelent cikkek szerint ezen azt mondta, hogy

még legalább tucatnyi alkalommal alakult ki konfliktus orosz és amerikai alakulatok között Szíriában.

Jeffrey nem bocsátkozott részletekbe. "Nem kommentálunk egyedi katonai műveleteket. Az amerikai erők jogszerűen vannak Szíriában, a helyi erők Daes elleni harcát támogatják" - mondta az ISIS arab nevét használva. "Ahogy az helyén való, és ez nagyjából egy ticatnyi alkalommal fordult elő itt-ott Szíriában, csapataink gyakorolják az önvédelem jogát, ha fenyegetve érzik magukat. Erről ennyit mondhatok" - mondta. (via Military Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.