Az amerikai nagykövet szerint a CEU is törekedhetett volna jobban a megállapodásra

A CEU hétfőn bejelentette, hogy a Lex CEU értelmében nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, ezért minden amerikai akkreditációjú programját Bécsbe költözteti. Ez azt jelenti, hogy az egyetemet a magyar kormánynak sikerült elüldöznie Magyarországról. Az egyetem és a kormány után hétfő délután már megszólalt az ügyben az amerikai külügyminisztérium is, hétfő este pedig interjút közölt David Cornstein amerikai nagykövettel az RTL Híradó.

“Nagyon hosszú időn keresztül dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás a magyar kormány és a CEU között. Ebből a szempontból ez egy kudarc” - mondta Cornstein. Szerinte az Orbán Viktor és Soros György közötti szembenállás miatt esélye sem volt a megállapodásra.

“Azt hiszem, a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra” - mondta.

David CornsteinFotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Cornstein kérdésre azt mondta, Orbán Viktor nem fogadta, csak a meghatalmazottjaival találkozott. Ez kicsit érthetetlen, annak fényében, hogy szeptemberben az amerikai nagykövetség közölte, hogy Cornstein találkozott Orbánnal, még kép is készült róluk.

(Update: az amerikai nagykövetség kedden közölte, hogy Cornstein itt a december 1. utáni időszakra gondolt, korábban ugyanis találkozott Orbánnal, és a CEU-ügye is szóba került köztük. Hozzátették, a nagykövet sohasem mondta, hogy a miniszterelnök ne lett volna hajlandó fogadni őt.)

“Nem fogom azt mondani, hogy most vége a két ország kapcsolatának, megyünk előre, és folytatjuk az együttműködést más területeken” - mondta a hétfői interjúban.

[
]