Szávay István lemond a képviselői mandátumáról is

politika
2018 december 03., 10:45
comments 171

A Jobbik parlamenti képviselője, Szávay István a Facebookon bejelentette, hogy lemond a mandátumáról. Azt írta:

„Amikor lemondtam parlamenti tisztségeimről, arányos felelősséget vállaltam mindazért, ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott. Azzal együtt is, hogy a magyar közéletben számos, ennél súlyosabb morális és korrupciós botránynak nem volt a legcsekélyebb következménye sem. Mi azonban ebben sem mérhetjük magunkat a XX. század levitézlett pártjaihoz.

Egyedül a Jobbik méltó és alkalmas a fideszes pártállam megdöntésére és Magyarország kormányzására, ennek megvalósulását nem kívánom hátráltatni. Alapítóként tizenöt éve vagyok közösségünk tagja, amely iránt felelősséget érezve le kívánok mondani országgyűlési képviselői megbízatásomról is.

Az egyik legfontosabb és legnagyszerűbb dolog volt az életemben, hogy az elmúlt kilenc évben így szolgálhattam Hazámat. A továbbiakban is egy szabad, élhető és büszke Magyarországért küzdök majd, de már nem képviselőként. A mandátumomat pedig vissza szeretném adni annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkaptam, és akik felé hálával tartozom az elmúlt másfél évtizedért.

Biztos vagyok benne, hogy az a munka, amelyet az elszakított területeinken élő magyarság megmaradásáért és gyarapodásáért végeztem, és amelyet gyermekkoromtól fogva szívügyemnek tekintek, szakmailag a továbbiakban is megfelelő módon és méltóképpen képviseltetve lesz a Jobbik frakciójában.”

Szávay István, a Jobbik vezérszónoka az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 14-én.
photo_camera Szávay István, a Jobbik vezérszónoka az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 14-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A Hír TV a múlt héten hozott le egy videoriportot arról, hogy Szávay a párt egyik tisztújító kongresszusán a társai előtt azt mondta: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen. A riportban elhangzó hangfelvétel-részletek szerint a nő beszólt Szávaynak, hogy nácibűz van, erre a politikus lezsidózta, és leütötte. A beszélgetésben aztán kampós orrú rohadéknak nevezte a nőt, akinek „elferdítette a heftijét kicsit”.

Szávay megerősítette a felvétel valódiságát, de azt mondta, a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt, másnap viszont közölte, hogy lemond a jobbikos frakcióvezető-helyettesi tisztségéről és a parlamenti jegyzőségéről.

A mostani lemondás szinte egy időben történt azzal, hogy a Hír Tv arról közölt újabb hangfelvételt, hogy Szávay István már órákkal a szavazás előtt arról beszélt, kik lesznek a párt tisztújítása után az alelnökök, és hogy kb. hányan fognak szavazni rájuk a májusi tisztújító kongresszuson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.