Áder János szívesen megvizsgálná a különbíróságokról szóló törvény alkotmányosságát, de Kövér sajnos még nem küldte meg neki

POLITIKA
2018 december 14., 21:58
comments 115

Miután az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította Áder Jánost, hogy küldje vissza a különbíróságok felállításáról szóló törvényt, a köztársasági elnök hivatala pénteken közleményben reagált

„Áder János köztársasági elnök, ahogy az elmúlt hat év során minden esetben, most is eleget téve a Magyarország Alaptörvényében lefektetett jogainak és kötelezettségeinek, kellő körültekintéssel vizsgálja meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányosságát. Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés még nem küldte meg a törvénycsomagot az államfőnek, az alkotmányossági vizsgálatra a jövő héten kerül sor.”

A különbíróságokról szóló törvény a fideszes többség a szerdai, káoszba fulladt ülésen fogadta el, amikor az ellenzék a túlóratörvény miatt elfoglalta a házelnöki pulpitust.

Ahogy erről a korábbi cikkünkben írtunk: a különbíróságok bevezetésével minden akadály elhárul az elől, hogy a 2019-től a kormányzatnak fontos ügyekben már egy külön bírói szervezetrendszer döntsön, olyan bírókkal, akik teljes egészében a kormánytól, ezen belül is az igazságügy-minisztertől függnek.

Vagyis gyakorlatilag megszűnik a magyar államigazgatás bírói ellenőrzése.    Ha valakinek gondja van a kormány által irányított szervek valamilyen döntésével, a jövőben csak olyan bíróságnál keresheti az igazát, amik szintén a kormány befolyása alatt állnak.

Az Alaptörvény szerint az Országgyűlés által elfogadott törvényt házelnök 5 napon belül aláírja, majd kihirdetés céljából megküldi a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnöknek 5 napja van a törvény aláírására. 

De ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamelyik rendelkezésével nem ért egyet, a törvényt visszaküldheti újratárgyalásra az országgyűlésnek, ami újratárgyalja a törvényt és módosításokkal vagy anélkül ismét határoz az elfogadásról. 

Ha a köztársasági elnök által visszaküldött törvényt az Országgyűlés változatlan szöveggel fogadja el, az  újratárgyalásra vonatkozó szabályok meg nem tartása miatt, a köztársasági elnök még kérheti az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálatát. Egyébként köteles lenne aláírni a törvényt.

Ha a köztársasági elnök a törvényt az Alaptörvénnyel ellentétesnek találja, azt elvileg köteles vizsgálatra megküldeni az Alkotmánybíróságnak. Ha az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességet állapít meg, az Országgyűlés a törvényt az alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében újra megtárgyalja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.