Kiderült, mit énekeltek a Groupama Arénában a Chelsea antiszemita szurkolói

Maga a Chelsea ítélte el elsőként a klub azon szurkolóit, akik a csapat csütörtöki budapesti, Videoton elleni EL-meccsén egy antiszemita dal éneklésével kavartak akkora botrányt, hogy az ügyben az UEFA is vizsgálódik. Méghozzá igen kemény hangon ítélte el. 

A szóvivőjük szerint a klub határozottan és egyértelműen szögezte le már több alkalommal, hogy visszataszítónak tartanak minden faji vagy vallási alapú gyűlöletkeltést, amiknek nincs helye a Chelsea-nél:

“Akinek nincs elég szellemi kapacitása ahhoz, hogy megértsen egy ilyen egyszerű üzenetet és kiderül róla, hogy antiszemita vagy rasszista szavaival szégyent hozott a klubra, az a lehető legkeményebb ellenlépésekre számíthat.”

A botrányt okozó, a szélsőséges szurkolók klasszikus repertoárjába tartozó dal nyersfordításban kábé úgy hangzik, hogy

“Barcelona, Real Madrid, Tottenham, mind egy rakás zsidrák … biboldó.”

A dal hátteréhez hozzátartozik, hogy a Tottenham a Chelsea egyik legádázabb városi riválisa Londonban. A csapat ugyan nem zsidóbb bármilyen átlagos európai fociklubnál, de a szurkolói között hagyományosan, bár persze kis számban ott voltak az észak- és kelet-Londonban élő zsidók is, ezért az ellenfelek szurkolói gyakran gyalázták őket zsidózva, az angolul antiszemita gyalázkodásnak számító Yid szót használva és sziszegő gáz hangját imitálva. A Tottenham 99,9 százalékban nem zsidó szurkolói erre azzal reagáltak, hogy felvették a Yid Army - Zsidrákhadsereg - nevet és magukat zsidóként azonosítják, hasonlóan az Ajax szintén nem zsidó származású, de zsidó identitású kemény magjához, a Super Jewshoz. 


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.