Tényleg úgy ugrottunk bele az atlétikai világbajnokság megrendezésébe, hogy a kormány nem hajlandó a költségekről semmit sem elárulni

2018 december 21., péntek 13:52
122

Nagy sikerként jelentették be, hogy Budapest elnyerte a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát. Valóban az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért sportesemény. Csakhogy a kormány semmit sem árult el arról, hogy mindez mennyibe fog kerülni. 

Fotó: MTI

A tavalyi vizes világbajnokság költségeinek folyamatos, akár utólagos emelkedése, és a 130 milliárd forintot is meghaladó kiadások tételes elszámolása a mai napig nem történt meg. 

Nehéz elhinni, hogy a kormány úgy vállalta el a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, hogy nem készített kalkulációkat. Ha vannak ilyenek, azokat nem osztják meg a közvéleménnyel. És parlamenti képviselő (Gréczy Zsolt) írásban benyújtott kérdésre sem árulják el, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely válaszában egyetlen szám sem szerepel.  

Amikor októberben a kormány garanciát vállalt a rendezésre, a magyar szervezőbizottság azt közölte, hogy a nemzetközi szövetség 31,5 milliárd forintra becsülte a rendezés költségeit. De ez a minimum, amibe a szövetség vezetőinek, a sportolóknak, a technikai személyzetnek (összesen 3200 embernek) az utaztatása és elszállásolása, valamint a pénzdíjak vannak benne.  

A vizes vébé tapasztalataiból kiindulva bőven több lesz ez 31,5 milliárdnál plusz a százmilliárdos stadionnál.

Gulyás ezt a 31 milliárdot sem említette. A rendezés legnagyobb tétele egy stadion felépítése lesz. Ez 40 ezresnek épül, később visszabontják a 15 ezres. Becslések szerint egészen biztosan sok tízmilliárdba kerül majd, ennél pontosabb összeget azonban Gulyás Gergely sem árult el:

„Az építés költségeiről felelősen akkor lehet nyilatkozni, ha már elkészültek a kivitelezési tervek és lezajlott a kivitelezésre vonatkozó európai uniós közbeszerzési eljárás, amelynek során a legjobb és legkedvezőbb ajánlatot fogják kiválasztani. Az építési engedély kiadását követően elkészül a kivitelezési terv és 2020 első félévében megindul az építkezés. Az Atlétikai Központ várhatóan 2022 második felére készül el.”

A stadiont is magában foglaló új városnegyed, a dél-pesti és észak-csepeli terület látványtervét a napokban mutatták be. Ott sem említették, hogy a teljes projekt - amely lényegében megvalósítja az olimpiai pályázatban szereplő terveket nagy részét - mennyibe kerül majd. 

A vizes vébén a bevételi oldal sem mutatott igazán jól, a szállodási foglalásokon például sok milliárdot buktak a szervezők úgy, hogy üres szobákért kellett fizetni. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt