A volt kommunista Stefka István lapja szerint nem szabad megbocsátani egy volt kommunistának

„Nagy Imre bűneit semmiféle gesztus, semmiféle hőstett nem teheti jóvá, nem teheti meg nem történtté. Óriási hibát követtünk el, amikor megbocsájtottunk neki. Ezzel a megbocsájtással azt mondtuk, hogy voltak rendes kommunisták is. Hogy a kommunisták meg tudnak változni, hogy van megbocsájtás a kommunistáknak.”

Ezzel a felütéssel jelent meg egy cikk Nagy Imréről a Pesti Srácok nevű udvaribolond-lapban.

Az most kevésbé fontos, hogy ezek szerint 1989-ben a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével Orbán Viktor hibát követett el, sőt júniusban is tévedett, amikor a Parlamentben egy jobbikos előtt védte meg a kivégzett miniszterelnököt. (Orbán júniusban azt mondta: bár Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek itt egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, „megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét”.)

Inkább az az érdekes, hogy ilyen karakán kiállást olvashatunk a lapban, ahol az Stefka István a lapigazgató, aki a rendszerváltás előtt az államszocialista belügyminisztérium közelében dolgozó újságíró volt, és az áldozatos munkájáért 1982-ben ki is tüntette Horváth István belügyminiszter.

Stefka István

De nyugtalankodhat a Pesti Srácok főszerkesztőjével, Huth Gergellyel közös műsort vivő Bencsik András is, aki az 1980-as évek végén a Népszabadság pártrovatába írt, illetve a kormány egyik fő kiszolgálólapjának, a Magyar Időknek a főszerkesztője, Gajdics Ottó, aki a Nyíregyházi Főiskola 1989-es, utolsó KISZ-titkára volt.

Sőt, ezek szerint a Pesti Srácok – Lázár Jánoshoz hasonlóan – az alábbi, egykori MSZMP-s fideszeseknek sem bocsátott meg: Boros Imre, MSZMP-titkár; Fónagy János, MSZMP-tag; Hoffmann Rózsa, MSZMP-tag; Martonyi János, MSZMP-tag; Matolcsy György, MSZMP-tag; Pintér Sándor, MSZMP-titkár; Stumpf István, MSZMP-tag; Szűrös Mátyás, MSZMP KB-titkár; Tállai András, MSZMP-tag; Turi-Kovács Béla, MSZMP-tag. (Szita Károlyról pedig most ne is beszéljünk.)

Sőt, a Fidesznek ezek után – úgy tűnik – talán Pozsgay Imre és a szintén MSZMP-s Kerényi Imre emlékét sem kellene ápolnia.