Együtt állt ki az összes ellenzéki párt a Parlament lépcsőjére, és mondta el, hogy „ez már nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam”

parlament
2019 január 03., 11:55

Az ellenzék által kezdeményezett – de a Fidesz-KDNP távolmaradása okozta határozatképtelenség miatt elmaradt – rendkívüli ülés után a teljes ellenzék kiállt az Országház lépcsőjére. Ott álltak a Jobbik, az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum vezetői és képviselői, így hirdették meg a szombati összellenzéki tüntetést Orbán Viktor rendszere ellen – írja az Index.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel együtt közösen tesznek fogadalmat a kormánnyal szembeni ellenállásról az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án.
photo_camera A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel együtt közösen tesznek fogadalmat a kormánnyal szembeni ellenállásról az Országház lépcsőjén 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Gurmai Zita és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az ellenzékiek elmondták, hogy továbbra is követelik az 5 pontot:

  1. A túlóratörvény azonnali visszavonása.
  2. Kevesebb rendőri túlóra.
  3. Független bíróságok.
  4. Európai Ügyészség.
  5. Független közmédia.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, az eddigi tüntetési hullám csapatmunka volt az ellenzéki pártok, a civilek, a szakszervezetek és a Momentum között.

A lap szerint Szél Bernadett azt mondta: 

„Ez már nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam.”

A független képviselő figyelmeztette a Fidesz szavazóit: Orbán rég nem az, akinek évtizedekkel ezelőtt mutatta magát, nem véletlen, hogy a magyar emberek helyett olyan politikussal (Jair Bolsonaro brazil elnökkel) köszöntötte az új évet, aki sivataggá változtatná a bolygót. Azt is mondta, hogy:

„Nem kérünk a látszatdemokráciából. Ezt az országot Orbán nem demokratikusan vezeti, hanem verőlegényeivel tartja mederben a folyamatokat. Eddig és ne tovább!”

A jobbikos Jakab Péter „a magyar történelem leggyávább kormányáról” beszélt, és Soros Györgyöt, a Fidesz vezetőinek „egykori mentorát” is befűzte a beszédébe: a kormány „az ő háta mögé bújik mamelukjaival” a valódi viták helyett.

Az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt a párttól szokatlanul azt mondta: „Nem ért véget a küzdelem, a harc csak most kezdődik. Találkozunk az utcán.” A DK-s Gyurcsány Ferenc pedig úgy fogalmazott: „Ha egy kormány elárulja az országát, a népét, akkor jön a lázadás.”

Németh Szilárd fideszes képviselő az eseményt úgy értékelte: Soros.

link Forrás

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kritikája pedig itt olvasható. (via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.