Kremlinem: olyat művelt az orosz kormány főpropagandistája, amiről csak álmodhatnak a magyar kollégái

media
2019 január 04., 10:06
comments 110

Dimitrij Kiszeljov, a legismertebb orosz kormány- vagyis elnökpropagandista, műsorvezető és az állami médiakonglomerátum igazgatóhelyettese meghökkentő módon bizonyította be, hogy Putyin elnök sosem beszél a levegőbe.

link Forrás

Az előzmény az volt Vlagyimir Putyin december közepén, az egész világot meglepve markáns politikai véleményt nyilvánított nem másról, mint a rapzenéről. Az orosz elnök arról beszélt, hogy állami szerepvállalásra lenne szükség ezen a területen, hogy kordában tudják tartani az országban egyre népszerűbb műfajt. Putyin némileg meglepő realitásérzékkel azt fejtegette, hogy ha a népszerűsége miatt betiltani úgysem lehet, akkor legalább meg kell próbálni irányítani a rapet. A rapelméleti szakemberként is kiváló politikus arról is értekezett, hogy a műfajnak három alappillére van, úgyis mint a szex, a drogok és a trágárság, amik közül az utóbbi igazából közel is áll az orosz néplélekhez, így felesleges harcolni ellene, a drogok viszont a legveszélyesebbek, mert elkorcsosítják a nemzetet.

Azt azért nem sokan gondolták volna, hogy ez nem valami ködös fejtegetés, hanem azonnali cselekvési program volt. A putyini gondolatok egyik leglelkesebb médiabeli terjesztője, a menedzserkedés mellett aktív műsorvezetőként is szerepelő Dimitrij Kiszeljov most ugyanis rappelve, trágár utalásokkal fűszerezve kommentálta az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, illetve az aktuális világpolitikai történéseket az állami tévében.

Többek között arról rappelt, hogy az oroszok "nyugodtan, nem ugorva a provokációkra", de magasról tesznek a szankciókra. Ezt egy, a rapzenében gyakori szóviccel fűszerezte: szó szerint azt rappelte ugyanis, hogy "rátesszük a gázvezetékeinket a szankcióikra", ami utalás arra a magyar "szarunk rá"-nak megfelelő orosz kifejezésre, amit ők úgy mondanak, hogy "rátesszük a faszunkat."

Nem maradt említés nélkül az orosz-ukrán haditengerészeti konfliktus sem a kercsi hídnál:

“Mindenki szakít Oroszorszaggal, de ez csak menőzés, bármennyire égetik is fel, mi úgyis építünk hidakat”

Ennél a résznél a háttérben meg is mutatták a kercsi hidat, arra az esetre, ha valamelyik néző nem értette volna az utalást.

Kiszeljov a Putyin által gyűlölt EU belső viharain is elélcelődött, azzal a szöveggel, hogy

“Teresa May-t egyre gyakrabban látni aggódónak, Merkel meg vigyorog a kamerába, véletlen egybeesés? Ha! Nem gondolom!”

A szabadszájú Kiszeljov, aki a gyalázkodó kirohanásairól, például a durva buzizásairól ismert, annyira durva fickó, hogy egyszer még a Moszkva-szövetséges magyar kormány tiltakozását is sikerült kiprovokálnia. 2016. októberében ugyanis pogromnak nevezte a magyar 56-os forradalmat, amit "baráti országban szított színes forradalomnak" titulált, ami mögött amerikai titkosszolgálati akciót sejtetett.

A "színes" jelzőt az oroszok akkor használják, amikor az amerikai befolyást akarják szemléltetni a környező országok belpolitikájában, a szó mostanában ráadásul egyfajta sorosozásnak számít. Arról is szó volt a műsorban, hogy "ezrével engedtek el nácikat a börtönökből." 

Az adás után a magyar külügy bekérette a budapesti orosz nagykövetet. 

Kiszeljov a magyar kollégáihoz hasonlóan főállású hírhamisító, akit az sem különösebben rendít meg, ha lebukik, mint például a hirhedt franciaországi riportjával, amiről utólag bebizonyították, hogy minden megszólalás kamu volt benne. 

(A nyersfordításokért hálás köszönet Gáspárnak!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.