Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint bűncselekményt követhettek el az ellenzéki képviselők, amikor élőben közvetítették, ahogy erőszakkal dobják ki őket az MTVA épületéből

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője, Péterfalvi Attila ma reggel arról beszélt a köztelevízióban, hogy milyen szabályt sérthettek meg az MTVA székházába tavaly év végén bejutott ellenzéki képviselők.

Péterfalvi Attila elmondta, az ellenzéki képviselők székházból történő internetes közvetítései miatt a visszaélés személyes adattal bűncselekmény merülhet fel, ami a jogellenes adatkezelésnek egy büntetőjogi aspektusa

- írja az MTI.

Az MTVA székházában december 16-án és december 17-én alkalmaztak erőszakot a fegyveres biztonsági szolgálat munkatársai ellenzéki országgyűlési képviselőkkel szemben. Az országgyűlési képviselők törvény szerint bármilyen középület vagy közintézmény területére beléphetnek, és mentelmi jog illeti meg őket, ezért lehet, hogy törvénysértést követtek el az ellenük erőszakkal fellépő biztonsági emberek. A képviselők a közmédia székházában történteket, például a velük szemben alkalmazott erőszakot közvetítették élőben a Facebookon, erről mondja most Péterfalvi, hogy a képviselők az élőzéssel bűncselekményt követhettek el.

Itt írtunk még 2016-ban arról, hogy miért fontos videóra venni az intézkedő rendőröket.

Péterfalvi a műsorban arról beszél, hogy a fegyveres biztonsági őrök ugyan közfeladatot látnak el, és így bizonyos adataik közérdekből nyilvánosak, de ebbe nem tartozik bele az arcképük, és nem tartozik bele, hogy „a tevékenységük ellátása kapcsán készült felvételek kiközvetíthetőek legyenek”. Péterfalvi szerint egyébként felvenni lehetett volna a történteket, de élőben közvetíteni nem.

Amikor az ember azt gondolja, hogy nem lesz az adásban több fordulat, akkor a műsorvezető a következőt "kérdezi" Péterfalvitól:

„Elnök úr, az esélyegyenlőség elvét sértheti, az amikor Varju László DK-s képviselő lepihent a földre és ő közvetített, miközben az őt rögzítő kamera túloldalán álló operatőrnek azt üzente, láthattuk, hiszen a Facebookon megtekinthető volt, hogy

ha ki meritek adni a bíróságnak megjárjátok majd

tehát ő közvetített, de a másikat meg felszólította, hogy nem lehet”.

Amit a Péterfalvinak feltett kérdésben a műsorvezető állít, az nem szimpla csúsztatás, hanem pontosan az ellenkezője annak, ami történt.

Január elején a 444 hozta nyilvánosságra a közmédia belső felvételét, amin a Varju László DK-s képviselővel szemben alkalmazott erőszak látható.

11 perc 40 másodperctől látható a hivatkozott rész, ebben Varju a következőket mondja:

„De legalább a biztonsági kamera fölvett mindent, azon majd rajta lesz. Ha majd ki merik adni a bíróságnak, na majd akkor lesznek bajban. Na majd akkor lesznek bajban. Ne tüntessék el, azt a kazettát jegyezze meg, el ne tüntesse.”

Tehát, szemben az MTVA-s műsorvezető interpretációjával Varju éppen arra utal, hogy számára fontos a kamera felvétele, és az MTVA-nak lesz rossz, ha az a bíróságra kerül, nem pedig arra, hogy neki rossz lenne, ha a felvétel nyilvánosságra kerülne.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.