Szudánban a rendőrség éles lőszerrel nyitott tüzet egy megölt ellenzéki házánál gyülekező gyászolókra

Pénteken Szudánban a rendőrség éles lőszerrel tüzet nyitott egy előző napi kormányellenes tüntetésen megölt ellenzéki házánál gyülekező gyászolókra.

2000-3000 ember gyűlt össze a főváros, Kartúm szomszédságában fekvő Burri településen, ahol csütörtökön a 60 éves Moavia Othmant lelőtték egy, a 30 éve hatalomban lévő Omar el-Besír elnök lemondását követelő megmozduláson. Egy gyerek és egy orvos is meghalt. A videókon látható volt, ahogy a biztonsági erők fegyvert szegeztek a csütörtöki tiltakozás résztvevőire, és később fegyverropogás is hallatszott.

Tüntetők a csütörtöki kartúmi demonstrációnFotó: AFP

Pénteken, mielőtt a rendőrök a fegyvereiket használták, egyesek kövekkel dobálták meg őket, és egy rendőrautó megrongálódott. A gyászolók kövekkel útakadályt építettek Burri fő utcáján, többen azt skandálták, hogy az elhunyt mártírrá lett. Az Othman otthonának közelében pénteken történt lövöldözés után több ezren vettek részt az ellenzéki férfi temetésén. Szudánban ötödik hete tartanak a kormányellenes megmozdulások az emelkedő árak és a gazdasági nehézségek miatt, de egyre többen követelik az elnök lemondását is.

Az afrikai ország gazdasága 2011 óta gyengélkedik, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét, és elszakadt Szudántól, aminek így búcsút kellett vennie az olajkitermelésének a háromnegyedétől. Ez megfosztotta Kartúmot az egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. Kartúmnak nehézségei támadtak az alapvető árucikkek, például a búza behozatalában. Tavaly januárban a duplájára drágult a kenyér, ami akkor szintén tüntetéseket váltott ki. A gazdasági nehézségek mellett a szudáni kormánynak az országban működő felkelőcsoportok is gondot okoznak. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.