Szudánban a rendőrség éles lőszerrel nyitott tüzet egy megölt ellenzéki házánál gyülekező gyászolókra

bűnügy
2019 január 18., 11:39
comments 35

Pénteken Szudánban a rendőrség éles lőszerrel tüzet nyitott egy előző napi kormányellenes tüntetésen megölt ellenzéki házánál gyülekező gyászolókra.

2000-3000 ember gyűlt össze a főváros, Kartúm szomszédságában fekvő Burri településen, ahol csütörtökön a 60 éves Moavia Othmant lelőtték egy, a 30 éve hatalomban lévő Omar el-Besír elnök lemondását követelő megmozduláson. Egy gyerek és egy orvos is meghalt. A videókon látható volt, ahogy a biztonsági erők fegyvert szegeztek a csütörtöki tiltakozás résztvevőire, és később fegyverropogás is hallatszott.

photo_camera Tüntetők a csütörtöki kartúmi demonstráción Fotó: AFP

Pénteken, mielőtt a rendőrök a fegyvereiket használták, egyesek kövekkel dobálták meg őket, és egy rendőrautó megrongálódott. A gyászolók kövekkel útakadályt építettek Burri fő utcáján, többen azt skandálták, hogy az elhunyt mártírrá lett. Az Othman otthonának közelében pénteken történt lövöldözés után több ezren vettek részt az ellenzéki férfi temetésén. Szudánban ötödik hete tartanak a kormányellenes megmozdulások az emelkedő árak és a gazdasági nehézségek miatt, de egyre többen követelik az elnök lemondását is.

Az afrikai ország gazdasága 2011 óta gyengélkedik, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét, és elszakadt Szudántól, aminek így búcsút kellett vennie az olajkitermelésének a háromnegyedétől. Ez megfosztotta Kartúmot az egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. Kartúmnak nehézségei támadtak az alapvető árucikkek, például a búza behozatalában. Tavaly januárban a duplájára drágult a kenyér, ami akkor szintén tüntetéseket váltott ki. A gazdasági nehézségek mellett a szudáni kormánynak az országban működő felkelőcsoportok is gondot okoznak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt