A Médiatanács eljárást indított a Ripost ellen a „Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével?” című cikk miatt

politika
2019 január 24., 15:55

Azt írja az Index, hogy a Médiatanács a január 15-i ülésén egy bejelentés miatt vizsgálta a Ripost keresztény-konzervatív bulvárlap november 9-i számában és a honlapján megjelent, MEDDIG ÉLNEK VISSZA A HAJLÉKTALANOK MINDANNYIUNK TÜRELMÉVEL? című cikket.

A Ripost címlapja 2018. november 9-én.
photo_camera A Ripost címlapja 2018. november 9-én.

Az Smtv. 14. § (2) bekezdésében, valamint a 17. § (1) és (2) bekezdése szerint a médiaszolgáltatónak a médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot, tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása. A tartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely vallási közösség elleni gyűlölet keltésére, annak kirekesztésére.

A Médiatanács szerint a cikk nem felelt meg ezeknek, kirekesztő volt, gyűlöletkeltő, öncélú, sértő, és az emberi méltóságot nem tartotta tiszteleteben, ezért a Médiatanács hatósági eljárást indít, és kötelezi a lapot, hogy nyilatkozzon az ügyben, vagyis indokolja meg, miért volt rendben a cikk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.