TASZ: Nem egységes a rendőrség álláspontja a füstgyertyáról, és ez nem könnyíti meg a tüntetők dolgát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Társaság a Szabadságjogokért a bíróságtól várja, hogy végre kimondja, mit gondol a magyar igazságszolgáltatás a füstgyertya használatáról, mert a jelenlegi rendőrség gyakorlat nagyon össze-vissza.

  • Előfordult, hogy a rendőrség már akkor intézkedett, amikor valaki csak meggyújtott egy füstgyertyát, ilyen volt a momentumos Donáth Anna esete, aki egy éjszakát töltött előzetesben ezért.
  • Cseh Katalin ellen viszont már jóval azután intézkedtek és indítottak eljárást, hogy meggyújtott egy füstgyertyát egy demonstráción.
  • A focimeccseken fütgyertyázókkal szemben nem szoktak eljárást indítani.

Így a magyar állampolgár nem tudja átlátni, mikor sért szabályt, mikor nem, ami arra is alkalmas, hogy elbizonytalanítsa az embereket a látványos eszköz használtatától.

„Ezek az intézkedések eltántoríthatják a tüntetőket attól, hogy általuk szabadon választott formában kifejezzék a véleményüket - arról nem beszélve, hogy sportrendezvényeken is gond nélkül használják ezen eszközöket, ott mégsem indul eljárás. Márpedig a politikai vélemény kinyilvánítása magasabb szintű alkotmányos védelmet élvez, mint a szurkolás. Azért fogunk dolgozni, hogy ebben a jogvitában bíróság mondja majd ki a végső szót.” (TASZ)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.