TASZ: Nem egységes a rendőrség álláspontja a füstgyertyáról, és ez nem könnyíti meg a tüntetők dolgát

A Társaság a Szabadságjogokért a bíróságtól várja, hogy végre kimondja, mit gondol a magyar igazságszolgáltatás a füstgyertya használatáról, mert a jelenlegi rendőrség gyakorlat nagyon össze-vissza.

  • Előfordult, hogy a rendőrség már akkor intézkedett, amikor valaki csak meggyújtott egy füstgyertyát, ilyen volt a momentumos Donáth Anna esete, aki egy éjszakát töltött előzetesben ezért.
  • Cseh Katalin ellen viszont már jóval azután intézkedtek és indítottak eljárást, hogy meggyújtott egy füstgyertyát egy demonstráción.
  • A focimeccseken fütgyertyázókkal szemben nem szoktak eljárást indítani.

Így a magyar állampolgár nem tudja átlátni, mikor sért szabályt, mikor nem, ami arra is alkalmas, hogy elbizonytalanítsa az embereket a látványos eszköz használtatától.

„Ezek az intézkedések eltántoríthatják a tüntetőket attól, hogy általuk szabadon választott formában kifejezzék a véleményüket - arról nem beszélve, hogy sportrendezvényeken is gond nélkül használják ezen eszközöket, ott mégsem indul eljárás. Márpedig a politikai vélemény kinyilvánítása magasabb szintű alkotmányos védelmet élvez, mint a szurkolás. Azért fogunk dolgozni, hogy ebben a jogvitában bíróság mondja majd ki a végső szót.” (TASZ)