Orosz zsoldosok is részt vehetnek Maduro venezuelai elnök védelmében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Reuters több, egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy egy orosz magánhadsereg szerződéses katonái az elmúlt napokban Venezuelába repültek, hogy segítsék az oroszokkal remek viszonyban álló Nicolas Maduro elnök személyes védelmét az Egyesült Államok által támogatott ellenzéki tüntetések közepette.

Oroszország Kína és Törökország mellett ezen a héten is támogatásáról biztosította Maduro elnököt, miután egy ellenzéki vezető, a venezuelai törvényhozás elnöke, Juan Guaidó néhány napja elnökké nyilvánította magát. Nem sokkal később pedig több ország is (élükön az Egyesült Államokkal és Kanadával) bejelentette, hogy Guaidót támogatják.

Hogy pontosan hány orosz zsoldos lehet Venezuelában, azt nem tudni, a Reuters egyik forrása 400 katonáról beszélt, egy másik viszont csak kisebb csoportokról.

A Kreml tagadta, hogy közük lenne a dologhoz, a Reuters forrásai szerint azonban a katonai cég, ami embereket küldött Venezuelába, gyakran hajt végre akciókat Oroszországban a Kreml megrendelésére. Orosz források szerint a zsoldosok először a Venezuelával szövetséges Kubába repültek, innen Venezuelába, és az a katonák feladata, hogy védjék meg Madurót, ha a Guaidó pártján álló tüntetők vagy akár a saját testőrsége börtönbe akarnál vetni. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.