Orosz zsoldosok is részt vehetnek Maduro venezuelai elnök védelmében

külföld
2019 január 26., 07:21
comments 200

A Reuters több, egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy egy orosz magánhadsereg szerződéses katonái az elmúlt napokban Venezuelába repültek, hogy segítsék az oroszokkal remek viszonyban álló Nicolas Maduro elnök személyes védelmét az Egyesült Államok által támogatott ellenzéki tüntetések közepette.

Oroszország Kína és Törökország mellett ezen a héten is támogatásáról biztosította Maduro elnököt, miután egy ellenzéki vezető, a venezuelai törvényhozás elnöke, Juan Guaidó néhány napja elnökké nyilvánította magát. Nem sokkal később pedig több ország is (élükön az Egyesült Államokkal és Kanadával) bejelentette, hogy Guaidót támogatják.

Hogy pontosan hány orosz zsoldos lehet Venezuelában, azt nem tudni, a Reuters egyik forrása 400 katonáról beszélt, egy másik viszont csak kisebb csoportokról.

A Kreml tagadta, hogy közük lenne a dologhoz, a Reuters forrásai szerint azonban a katonai cég, ami embereket küldött Venezuelába, gyakran hajt végre akciókat Oroszországban a Kreml megrendelésére. Orosz források szerint a zsoldosok először a Venezuelával szövetséges Kubába repültek, innen Venezuelába, és az a katonák feladata, hogy védjék meg Madurót, ha a Guaidó pártján álló tüntetők vagy akár a saját testőrsége börtönbe akarnál vetni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.