302,5 millió dollár kártérítésre kötelezték a szír kormányt egy amerikai újságíró halála miatt

külföld
2019 február 01., 12:32
comments 87
Marie Colvin.
photo_camera Marie Colvin. Fotó: -/AFP

Felelősnek találta a washingtoni körzeti szövetségi bíróság a szír államot Marie Colvin, a legendás amerikai haditudósító 2012-es halálában. Az 56 éves Colvin, aki 2001-ben, a Sri Lanka-i polgárháborúról tudósítva elvesztette bal szemét, 2012-ben a szíriai polgárháborúból, a körbezárt Homszból tudósított, amikor a kormányhadsereg egy tüzérségi bombázásában a francia fotóriporter, Remi Ochlik társaságában életét vesztette.

Amy Berman Jackson szövetségi bíró szerint Colvin halála statáriális gyilkosság volt: a szír kormány megfigyelte a külföldi újságírókat, bejelentkezéseik alapján azonosította tartózkodási helyüket, majd célzottan támadta az épületet.

Jackson bíró szerint Colvin és Ochlik megölése része volt a szír rezsim sajtóellenes erőszakhadjáratának. Colvint "különösen szakmája miatt támadták, hogy elhallgattassák azokat, akik a kormánnyal szembeni növekvő ellenállásról tudósítottak az országban" - mondta a bíró, aki szerint a szír kormány célja volt, hogy elvegye a tudósítók kedvét a munkától. Ez amúgy sikerült is, a szíriai polgárháború utolsó éveiben már alig akadt újság vagy hírügynökség, amely vállalta volna, hogy újságírót küldjön az országba tudósítani a történésekről.

Jackson ítéletében 302,5 millió dollár kártérítésre kötelezte a szír kormányt, amelynek ezen felül még külön is ki kell fizetnie 2,5 millió dollárt Colvin nővérének, illetve meg kell térítenie Colvin temetésének költségeit is. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.