Egy lemondott bíró szerint Polt Péter ügyészsége főként gazdasági bűncselekményekben politikai alapon szelektál, és dönti el, miből lesz büntetőeljárás

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Válasz Online arról ír, hogy Keviczki István bíró december 15-én bejelentette a lemondását a posztjáról a Fővárosi Törvényszéken, és a lemondása után az első interjút a lapnak adta.

Keviczki arról beszélt, hogy gazdasági ügyekben azok kerülnek a vádlottak padjára, akik nem élveznek politikai védettséget, a bírósági kinevezések módja törvénysértő, az azok ellen felszólalókat lehazaárulózzák, és új törvényekkel jelentéktelenítik el a bírósági rendszert.

Azt állítja, 6 éve fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy lemond, amikor 2012-ben (mint kiderült, alkotmánysértőnek bizonyuló módon) kényszernyugdíjazást rendeltek el a bírói karban, és „jött egy semmisségi törvény, amellyel földbe döngölték a bírákat”.

Keviczki azt állítja, semmilyen szinte nem szóltak bele a döntéseibe, mégis lemondott, mert:

„Gazdasági ügyekben ítélkezem, és a Polt Péter-féle ügyészség politikai alapon főként ezen a területen szelektál, hogy miből lesz büntetőeljárás és miből nem.”

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Példaként az Elios-ügyet hozta fel, ahol bűncselekmény hiányában megszűnt a nyomozás. Szerinte előre látható volt, hogy egyetlen kollégája elé sem kerül az ügy, hogy ők mondhassák ki, történt-e bűncselekmény, mert ha nincs vádemelés, nincs ítélet sem. (Frissítés: A Legfőbb Ügyészség reagált az állításra.)

„Vég nélkül lehetne sorolni a példákat arra, hogy tényfeltáró újságírók próbálják ellátni azt a tevékenységet, ami a nyomozók feladata lenne, és ha a cikkeik alapján bűncselekmény gyanúja vetődik fel, az ügyészség azt mondja: nem járnak el sajtóértesülések alapján”

– mondta Keviczki, aki szerint 2010 előtt is voltak hasonló ügyek, de azóta felerősödött ez a jelenség.

Szerinte 3 nagy törvény is hatályba lépett, ami arra szolgál, hogy csökkentse a bíróságok súlyát:

  1. A büntetőügyekben az ügyész köt egyezséget a vádlottal a nyomozati szakaszban, a bírónak ilyen esetekben annyi a dolga, hogy rábólintson erre. A korábbinál egyébként is sokkal erősebb lett az ügyész szerepe.
  2. A polgári ügyek jelentős része el sem jut a bíróságokig, mert tavaly óta nagyon megnehezítették a perindítás feltételei, így drasztikusan csökkent a befogadott polgári keresetek száma.
  3. Az új közigazgatási bírósági rendszer bevezetésével az államnak fontos ügyek a Patyi András vezette új bírósághoz kerülnek.

Szerinte az igazságszolgáltatást, mint makacskodó hatalmi ágat így próbálják perifériára szorítani. Keviczki szerint Handó Tünde sokáig védte a rendszer függetlenségét, de már ő is a különbíróságok támogatója. „Ma már jól érzékelhetően nyomás alá helyezik a bírókat, nyílt hatalmi háború folyik, és ez összeegyeztethetetlen a bírósági ethosszal” – mondta.

Szerinte a morális válságot jelzi, hogy a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának vezetői állását 3 év alatt 3 megbízott vezető töltötte be, és most nem pályázik rá senki. Ugyanakkor „a bíróság körüli állandó balhét a hatalom nem szereti, és Handó Tünde gyenge pontja, hogy nem tudta elérni, legyen csend itt is” – mondta Keviczki. (Válasz Online)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.