Kedden élőláncot vonnak az MTA épülete köré

TUDOMÁNY
2019 február 09., 08:19
comments 221

Kedd délután egy és négy között élőláncos tiltakozást szervez a Magyar Tudományos Akadémia épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Az MTA alkalmazottait tömörítő szervezet a közelmúltban több nyilatkozatot is közzé tett a Palkovics László miniszter által vezetett átalakítási folyamatok ellen tiltakozva.

A szervezők azt kérik, hogy a keddi rendezvényre hozzon mindenki magával egy könyvet, amely megjeleníti számukra a magyar tudományt, egyben pedig arra kérik a résztvevőket, hogy mindenki hagyja otthon a pártjelvényeket és pártzászlókat.

Pénteken írtunk arról, hogy ugyan már a hazacsábított fiatal kutatók is Orbán Viktortól kérik, hogy állítsa le az MTA átalakítását, Palkovics László telefonon arról beszélt a kutatóintézetek vezetőinek, hogy "az intézethálózatot el kell szakítani az MTA vezetésétől, a köztestülettől, önállóvá kell tenni. Az MTA köztestület semmilyen közvetlen befolyással nem lehet a rendszer működésére."

Palkovics László tavaly nyáron látott neki az MTA átalakításának, az akadémia költségvetésének jelentős része is ekkor került a minisztérium felügyelete alá. A legutóbb felmerült tervek szerint a minisztérium már idén tavasztól projektalapúvá alakítaná az MTA kutatóintézeteinek működését, ami miatt az intézetek vezetői szerint ellehetetlenülhetne az alapkutatás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.