Egyeztetnek a Liszt Ferenc-repülőtér miatti zajterhelésről

Több 444 videó?
Szeretném

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére január óta zajlanak egyeztetések a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér működéséhez köthető zajterhelésről a Fővárosi Önkormányzat, az ITM, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és „az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával”.

Az ITM szerint a megbeszélések célja minden reális intézkedési lehetőség vizsgálata, amikkel a működési keretfeltételek között a lehető legnagyobb mértékben vehetők figyelembe a Budapesten és a környező településeken élők igényei.

A fővárosi repülőtéren EU-s rendeletben rögzített követelmények miatt tavaly léptek életbe szigorúbb szabályok, a változások elmaradása kötelezettségszegési eljárást eredményezhetett volna Magyarországgal szemben. „Az új előírások nyomán a repülőtér zaja a korábbiaknál kevesebb kerületet és lakost érint. A terhelés azonban eltérően oszlik meg az egyes területek között, ezért indokolt a megvalósítható javaslatokról fővárosi szinten egyeztetni” – áll a közleményben.

Van, ahol sokkal rosszabb lett élni

Repülőgép Zugló fölött 2018 őszén.Fotó: Herczeg Márk

Az Index tavaly november végén írt arról, hogy fél nap alatt 112 repülőgép szállt el egy zuglói ház fölött. A XIV. kerület egyes házai felett gyakran pár száz méterrel mennek el a gépek, az itt lakók napközben az udvaron nem hallják egymás szavát, a megnövekedett forgalomról viszont az érintett HungaroControl hallgat – írta a lap.