Egyeztetnek a Liszt Ferenc-repülőtér miatti zajterhelésről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére január óta zajlanak egyeztetések a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér működéséhez köthető zajterhelésről a Fővárosi Önkormányzat, az ITM, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és „az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával”.

Az ITM szerint a megbeszélések célja minden reális intézkedési lehetőség vizsgálata, amikkel a működési keretfeltételek között a lehető legnagyobb mértékben vehetők figyelembe a Budapesten és a környező településeken élők igényei.

A fővárosi repülőtéren EU-s rendeletben rögzített követelmények miatt tavaly léptek életbe szigorúbb szabályok, a változások elmaradása kötelezettségszegési eljárást eredményezhetett volna Magyarországgal szemben. „Az új előírások nyomán a repülőtér zaja a korábbiaknál kevesebb kerületet és lakost érint. A terhelés azonban eltérően oszlik meg az egyes területek között, ezért indokolt a megvalósítható javaslatokról fővárosi szinten egyeztetni” – áll a közleményben.

Van, ahol sokkal rosszabb lett élni

Repülőgép Zugló fölött 2018 őszén.Fotó: Herczeg Márk

Az Index tavaly november végén írt arról, hogy fél nap alatt 112 repülőgép szállt el egy zuglói ház fölött. A XIV. kerület egyes házai felett gyakran pár száz méterrel mennek el a gépek, az itt lakók napközben az udvaron nem hallják egymás szavát, a megnövekedett forgalomról viszont az érintett HungaroControl hallgat – írta a lap.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.