Jelentősen felerősödött az antiszemitizmus Európában

külföld
2019 február 15., 09:02
comments 388
A berlini zsidó közösség egy tagja a rykestraßei zsinagógában, ahol a nyolcvan évvel korábbi pogrom, a Kristályéjszaka áldozataira emlékeztek 2018. november 9-én.
photo_camera A berlini zsidó közösség egy tagja a rykestraßei zsinagógában, ahol a nyolcvan évvel korábbi pogrom, a Kristályéjszaka áldozataira emlékeztek 2018. november 9-én. Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Európa szerte növekvőben van az antiszemitizmus, írja a Guardian szakértőkre hivatkozva. A francia belügyminisztérium nyilvántartása szerint például 2018-ban 541 antiszemita támadás történt Franciaországban, 74 százalékkal több, mint 2017-ben, amikor 311 ilyen esetet rögzítettek. Németországban pedig 2018-ban tíz éves csúcsot döntött meg az antiszemita támadások száma. 1646 ilyen esetet rögzítettek, a személyek elleni erőszakos támadások száma 37-ről 62-re nőtt egy év alatt. A 62 támadás áldozatai közül 43 szorult orvosi ellátásra.

Nemcsak a fenyegetések száma nőtt, hanem a fenyegetettség érzése is a kontinens zsidó lakosságában. Három különböző felmérés is kimutatta, hogy az európai zsidók nagyobb veszélyben érzik magukat, és sokkal több attrocitás éri őket, mint korábban. Egyben arra is panaszkodtak, hogy a közbeszéd is durvul. Az egyik felmérésben, amiben 12 európai ország 16000 zsidó polgárát kérdezték, a válaszadók arról is beszéltek, hogy egyre inkább tartanak attól, hogy zsidóként azonosítják őket.

Az Eurobarometer 28 országban végzett felmérése nagy törést mutat abban, hogy hogyan élik meg az európai antiszemitizmust a zsidók és a nem zsidók. Míg a felmérésben megkérdezett zsidók 89 százaléka érzi úgy, hogy növekedett az antiszemitizmus, a nem zsidó válaszadóknak csupán a 36 százaléka.

A Guardiannak nyilatkozó szakértők szerint megváltozott az antiszemitizmus természete is. Míg az elmúlt két évtizedben az antiszemitizmus jellemzően a közel-keleti történések függvényében alakult, az elmúlt években sokkal inkább a szélsőjobboldali identitáspolitika felerősödése állhat a növekvő antiszemitizmus hátterében. Marc Knobel, a franciaországi zsidó ernyőszervezet, a Crif történésze szerint szinte teljesen megszűntek a tabutémák, így olyan régi antiszemita toposzok bukkantak újra fel, mint a cionista világösszeesküvés, amelyben például – egy felmérés szerint – a franciaországi sárgamellényes tüntetők fele hisz. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.