A Legfőbb Ügyészség szerint rendben volt, hogy nem engedték be a rendőröket az MTVA székházába

POLITIKA
2019 február 20., 09:43
comments 251

Hiába tettek panaszt az ellenzéki képviselők, hogy az MTVA székházában tavaly decemberben történtek után ügyészség elutasította a hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt tett feljelentésüket, most a Legfőbb Ügyészség ezt a panaszt is elutasította.

A panaszban az ellenzéki képviselők sérelmezték, hogy a határozat nem tartalmazta, milyen magatartást tanúsítottak, a mentőket mikor értesítették és azok mikor érkeztek az épület elé. Valamint kétségbe vonták a határozat jogi megállapításait is, miszerint az MTVA közérdekű üzem, a képviselők ott nem folytattak jogszerű eljárást, illetve a biztonsági őrség jogszerűen lépett fel velük szemben. 

Az erről kiadott közleményben most meg is indokolták, szerintük miért nem volt gond a biztonságiak intézkedésével. 

A Legfőbb Ügyészség érvelése szerint a hivatalos személy elleni erőszakot csak a jogszerűen eljáró hivatalos személlyel szemben lehet elkövetni. Ilyen eset, amikor a képviselő a közintézménybe belép, ott felvilágosítást kér. Ugyanakkor az ügyészség szerint a képviselők jogalap nélkül akartak bejutni a szerkesztőségekbe, mivel „a köztévé műsorában a saját és a velük a helyszínre együtt érkező tüntetők politikai követeléseit akarták beolvasni vagy beolvastatni. Ennek érdekében jogalap nélkül be akartak jutni a szerkesztőségekbe, a stúdiókba és az azokhoz tartozó vezérlőkbe”. Ennek alapján az ügyészség arra jutott, hogy „a képviselők szándéka tehát nem a felvilágosítás kérésre irányult, nem jogszerűen jártak el, akciójuk politikai jellegű volt, így őket a fokozott büntetőjogi védelem nem illette meg”.

A fegyveres biztonsági őrök fellépése is rendben volt, mivel „a Fegyveres Biztonsági Őrség a rájuk vonatkozó jogszabály alapján törvényesen és megalapozottan lépett fel, az arányosság követelményét betartották, a képviselőkkel szemben alkalmazott testi erővel történő kényszerítés jogszerű és biztonsági szempontból szükségszerű volt. Minderre ugyanis akkor került sor, amikor a képviselők lezárt, védett területre kívántak bemenni. A jogszerűen alkalmazott testi kényszernek pedig a képviselők ellenszegültek”.

Ahogy azt is jogszerűnek találták, hogy a kihívott rendőröket nem engedték be az MTVA székházába. Ugyanis ha az ügyészség fenti előbbi megállapítása alapján a fegyveres biztonsági őrök jogszerűen intézkedtek, akkor „a rendőri intézkedésre alapot adó, országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja nem merült fel”. Az azonban nem derült ki a közleményből, hogy a kiérkező rendőröknek ezt honnan kellett volna tudniuk, amikor be sem léphettek az épületbe. 

Ugyanakkor az ügyészség még megjegyzi, hogy az intézkedés elmaradása a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök terhére nem róható, hivatali visszaélést vagy bűnpártolást nem követtek el.

A közlemény azt is megállapította, hogy az MTVA székháza közérdekű üzemnek minősül. A mentők értesítésének időpontjával kapcsolatban pedig azt mondták ki, hogy  a segítségnyújtás elmulasztása, illetve kényszerítés bűncselekménye nem merült fel. Végül megjegyezték, hogy az egyik képviselő állításával szemben, a bűnpártolás gyanúja sem merült fel, ugyanis az MTVA valamennyi, így az adott képviselővel szembeni intézkedésről készült felvételt is átadta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.