Gulyás Gergely szerint nem baj, hogy Lázár hazudott, hiszen mondott igazat is, és különben is, jóhiszeműen tette

POLITIKA
2019 február 21., 14:15
comments 340

Február 13-án az Innovációs Minisztérium egyik sajtóválaszából kiderült, hogy az Elios közvilágítás-felújítási projektjeit nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből finanszírozzuk. Jávor Benedek EP-képviselő is megírta a blogján, hogy

„A magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit.”

Ez azt jelenti, hogy a beruházásokat végső soron a magyar adófizetők fizetik, így viszont az EU csalás elleni hivatalának semmi köze többé a dologhoz.

Erről többen is kérdezték Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert csütörtöki sajtótájékoztatóján, aki válaszában azzal rukkolt elő, hogy

mivel már 2017 végére elérték a 100 százalékot az EU-s források felhasználásában, viszont 110 százaléknyi projektet indítottak el, a kormány 2017 végén meghozta a döntést, hogy az Elios számlát nem adja be, hanem maradék 10 százalékban, a magyar költségvetéssel finanszíroztatja.

Ezen viszont több újságíró is értetlenkedett, hiszen 2018-ban, mikor majd fél éven át az Elios-üggyel volt tele a sajtó, a kormány egy szóval sem említette, hogy az OLAF-nak itt nem is lenne oka a vizsgálódásra, hiszen nem EU-s forrásból finanszírozzuk az Elios projektjeit. Sőt, a kormány képviselői többször utaltak arra, hogy az Európai Biztossággal kifejezetten azért egyeztettek, hogy ne érje semmilyen retorzió vagy forrásvesztés Magyarországot.

Gulyás erre azt mondta, hogy ez nem igaz, a kormánynak az egyetlen gondja az OLAF-jelentéssel az volt, hogy szerintük az OLAF a jelentés időzítésével befolyásolni akarta a magyar parlamenti választásokat.

Lázár János viszont Miniszterelnökséget vezető miniszterként még 2018 februárjában is arról beszélt, hogy az Európai Bizottság dönthet nettó korrekcióról az ügyben. Mikor ezzel szembesítették, Gulyás elismerte, hogy Lázár valóban nem a valóságnak megfelelő állításokat tett, de más megállapításai helyesek voltak, és bizonyára jóhiszeműen mondta, amit mondott. A miniszter szerint erről egyébként sem őt, hanem Lázárt kellene kérdezni, aki Miniszterelnökséget vezető miniszterként több ezer milliárdnyi forrás elköltését felügyelte, simán lehet, hogy pont ebben az ügyben tévedett.

Itt pedig videón is:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.