A Jobbik pártigazgatója nem szeretne tippelgetni, hogy felszámolják-e a pártot vagy nem

politika
2019 február 22., 08:15
comments 133

Vészhelyzetben felelőtlenség tippelni – mondta Szabó Gábor pártigazgató a a Népszava kérdésére, mennyire tartja reális forgatókönyvnek, hogy felszámolás alá kerül a Jobbik. A pártnak egyetlen értékes tulajdona maradt, egy 60 négyzetméteres iroda a Villányi úton. 

„Laptopok, mobiltelefonok, zászlók és zászlórudak, esetleg poharak” – sorolta Szabó, milyen vagyontárgyakat lehet még elvenni tőlük.

Sneider Tamás pártelnök (k), Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, frakcióvezető (j) és Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő a Jobbik évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án
photo_camera Sneider Tamás pártelnök (k), Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, frakcióvezető (j) és Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő a Jobbik évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben február 2-án Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A párt szombaton zárt körű kongresszust tart, miután az Állami Számvevőszék a Jobbik 2018-as gazdálkodásának vizsgálata után 136 millió forintra büntette a Jobbikot, és ugyanennyivel csökkentette a pártnak járó állami támogatást is. Ezt 15 napjuk van befizetni, és ezzel már csaknem egymilliárd forintra nőtt a rájuk kiszabott büntetések értéke. Az adóhatóságtól és az államkincstártól is azt kérik majd, hogy részletekben fizethessék meg a 136 milliót.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy már korábban arról szóltak a hírek, hogy a rendkívüli kongresszus két napirendi pontja közül az egyik a párt és a frakció megszüntetése lesz. Az ÁSZ nehezményezte Sneider Tamás elnök ilyen irányú nyilatkozatait, és hangot adott aggodalmának, hogy a Jobbik az önmegszüntetéssel is rájuk akar nyomást gyakorolni. 

Tavaly januárban Varga Mihály pénzügyminiszter azt „javasolta” az adóhatóságnak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat előtt a vitatott ÁSZ-bírságoktól fenyegetett pártok ellen. Ettől az a látszat keletkezett, hogy valójában a kormány dönti el, melyik párt mikor megy csődbe, de Szabó pártigazgató szerint a Jobbik akkor sem kérte, és most sem kérik a Fidesz közbenjárását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.