Mégsem lesz szülő 1 és szülő 2 a francia iskolai űrlapokon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A napokban a francia alsóház első olvasatban elfogadott egy tervezetet, ami az iskolai űrlapokon szereplő apa és anya megnevezéseket szülő 1-re és szülő 2-re módosította volna. A Macron-féle En Marche! párt javaslata hatalmas vihart kavart, a francia jobboldal sokat kritizálta a szabályt, mert az szerintük a politikai korrektséget a valóság fölé helyezi, és feláldozza a hagyományokat az azonos nemű párok az egyedülálló szülők vagy a mostohaszülők érdekében. Közben a szülői érdekképviseleti szervezetek inkább örültek, hogy a szabályok végre figyelembe veszik azt is, hogy egyre sokszínűbb a diákok családi háttere.

A magyar kormányoldal még a francia jobboldalnál is nagyobbra fújta az ügyet, és olyan cikkek jelentek meg a fideszes médiában, amik azt a látszatot keltették, hogy ezentúl apának és anyának szólítani sem lehet a szülőket a francia iskolákban, és hogy mintha magukat a szavakat akarnák eltüntetni a francia nyelvből, de ez ugye baromság.

A javaslat azonban a franca kormány oktatási miniszterétől is kapott két fontos kritikát, az egyik az, hogy az iskolai űrlapokon szereplő megnevezéseket szükségtelen törvényben szabályozni, elegendőek erre az alacsonyabb rendű jogszabályok is. A másik kritika viszont tartalmi: a miniszter kifogásolta, hogy a számozás hierarchiát állít fel a szülők között.

Így született meg egy alternatív javaslat, ami szerint az űrlapokon ezentúl két rubrika alatt fog szerepelni az, hogy apa/anya.

A magyar iskolai dokumentáció egyébként évtizedek óta hasonló, a nem tekintetében semleges szülő/gondviselő formulát alkalmazza. (via Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.