A Kreml kétségbe vonja az orosz trollgyár elleni amerikai kibertámadást

2019 február 27., szerda 11:17
84

Kétségbe vonta a Kreml szóvivője az orosz trollgyár elleni amerikai kibertámadásról szóló washingtoni sajtójelentést.

Grafika: Tbg

„Nem tudom, mennyire hitelesek azok az adatok, amikre ez az újság (a Washington Post) hivatkozik. Mivel a hivatkozások névtelenek, óvatosan kell hozzájuk viszonyulni” – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, akinek a lányáról a napokban derült ki, hogy az Európai Parlamentben dolgozik gyakornokként.

A Washington Post hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai kibervédelmi parancsnokság Donald Trump amerikai elnök utasítására a tavaly őszi félidős választások napján blokkolta az Internet Research Agency (IRA) nevű, szentpétervári orosz trollgyár internet-hozzáférését, és ezzel leállította a tevékenységét. A lap szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának nevezett Jevgenyij Prigozsin oligarcha által működtetett létesítményt november 6-án kapcsolták ki a kibertérből.

Az USA-ban Prigozsint és az IRA több munkatársát a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolták meg.

Peszkov szreint az USA területéről folyamatosan „hatalmas mennyiségű kibertámadás” indul orosz szervezetek, valamint fizikai és magánszemélyek ellen. „Valószínűleg lehetséges” az oroszországi internetet amerikai területről befolyásolni, és az orosz parlament pontosan az ilyen fenyegetések hatására dolgozik a „szuverén internet” létrehozását célzó törvénytervezeten – mondta Peszkov, aki szerint a törvénytervezet semmiképp sem Oroszország elszigetelését, hanem a világhálóról való lekapcsolására irányuló törekvések megakadályozását célozza. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt