A Belvárosban megtalálták a módját, hogy ne csak a bérlők vihessék áron alul a kerület ingatlanjait, hanem gyakorlatilag bárki

politika
2019 február 28., 04:11
comments 67

2015 egyik legforróbb belpolitikai témája volt a belvárosi ingatlanügyek néven elhíresült ügy, vagyis hogy az V. kerület folyamatosan „kedvezményes áron” adott túl a kerületi vagyonon, a kormánypárti politikusokhoz sokszor erősen kötődő vevők legnagyobb örömére, továbbá

  • előzetes tervezés nélkül;
  • az eladásra szánt lakásokat általában a bérlők kérése alapján kijelölve;
  • az értékbecsléssel az alpolgármester édesapjának cégét megbízva;
  • a kedvezményt a bérleti jogviszony hosszára tekintet nélkül megítélve;
  • az elővásárlási jogot kizárólagos vásárlási jogként értelmezve.

Ezzel a módszerrel simán lehetett érdemi munka nélkül, néhány hónap alatt keresni százmillió forintot. Még a hasonló ügyekben nem nagyon buzgólkodó ügyészség is nyomozást rendelt el, miután - 11 másik magánszemély mellett - az együttes Juhász Péter feljelentést tett „üzletszerűen, bűnszervezetben való hivatali visszaélés” miatt. De a rendőrség végül bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást 2016 nyarán, ami után rögtön folytatódott a közvagyon kedvezményes értékesítése.

Szentgyörgyvölgyi Péter Rogán Antallal az Egyetem téren
photo_camera Szentgyörgyvölgyi Péter Rogán Antallal az Egyetem téren Fotó: Facebook

A Magyar Narancs sorozatot indított, hogy felmérje az utóbbi évek eredményeit, amelyek már az első két cikk alapján is kiemelkedőnek mondhatók. A hetilap múlt héten azt írta meg, hogy a választások előtti pechsorozatáról ismert fideszes országgyűlési képviselő, Szatmáry Kristóf feleségének cége jutott áron alul belvárosi ingatlanokhoz, majd a szerencsés vállalkozás tulajdonosa maga a politikus lett. Az LMP szerint csak a Szatmáryhoz köthető üzleteken 250 milliót bukott a kerület.

A Narancs e heti számban pedig bemutatkozik 

az új csodafegyver: az átruházás.

A belvárosi modell lényege az volt, hogy a bérlőnek elővásárlási joga volt, és 30 százalékkal olcsóbban vehette meg az önkormányzati ingatlant. Ebben az a logika, hogy mivel a lelkiismeretes bérlő éveken át gondozta, adott esetben felújította, saját pénzéből kicsinosította a bérleményt, ezért megilleti némi kedvezmény. Ahogy a fenti pontokból látszik, a Belvárosban korábban sem (csak) erről volt szó, de egy új módszerrel már nem csak a bérlő, hanem bárki viheti akár tízmilliókkal olcsóbban az V. kerület ingatlanjait, már ha az önkormányzat is úgy akarja. 

A Narancs erre úgy jött rá, hogy megkérdezte, hogyan juthatott egy konkrét ingatlanhoz a korábbi bérlő részére megállapított kedvezményes áron egy olyan szereplő, aki a bérlésben nem vett részt. A közérdekű adatigénylésre adott válaszában a belvárosi jegyző hivatkozott az új Polgári törvénykönyv 6:202. paragrafusára a jogátruházásról. Ezután vált világossá, hogy az ingatlanbotrány kellős közepén, 2015 nyarán az önkormányzat úgy módosította a nem lakáscélú ingatlanok elidegenítésére vonatkozó szabályozását, hogy a kedvezményes elővásárlási jog is átruházható legyen. 

Hogy ez mit jelent, arra vegyünk egy érzékletes példa a Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterről készült fenti fotó helyszínéről. 2016-ban írtuk meg, hogy „az önkormányzat értékesítésre jelölte ki az Egyetem tér 5. szám alatti ház egy 644 négyzetméteres üzlethelyiségét is. A bérlő, az orosz Sberbank magyarországi leányvállalata a határozati javaslat alapján ezt 133 192 500 forintért, mintegy 207 ezer forintos négyzetméteráron vehetné meg.”

A Belváros közepén természetesen ennek a négyzetméterárnak a sokszorosát lehet elkérni, tehát roppant előzékeny ajánlatot tett az önkormányzat, tulajdonképpen lemondott - szerény becslés szerint is - több tízmillió forint bevételről. A Sberbank azonban, mint most a Narancs megírta, még gálánsabb volt, amennyiben átengedte a lehetőséget egy magánszemélynek. Vagy ahogy a jegyző fogalmazott: „az elővásárlási jogot új jogosultra ruházta át”. A kedvezményt így egy bizonyos Schimicsek Tibor élvezhette, aki legalább egy másik önkormányzati ingatlanhoz jutott hozzá ilyen módon.

És az új Narancsban még egy sor ilyen eset olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.