A belvárosi ingatlanügy nem ügy: a rendőrség lezárta a nyomzást, és NEM talált bűncselekményt

POLITIKA
2016 augusztus 20., 15:31
comments 145

A Rogán Antal polgármestersége idején történt V. kerületi ingatlaneladások miatt először 2014 decemberében Juhász Péter, az Együtt képviselője tett feljelentést, aztán őt követte még 11 másik személy (például a DK-s Varjú László, a PM-es Szabó Tímea és a notórius feljelentő, Tényi István) feljelentése. A 2015 eleje óta tartó nyomozást a rendőrség első körben 2015. február 22-én egészen sajátos indoklással megszüntette.

Az ügy központi eleme az V. kerület Károly Krt. 26. szám alatti házban eladott ingatlan, amit Pápa Marianne cége, a Classic Immo Kft. vehetett meg a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel. Méghozzá úgy, hogy előtte pár hónappal pályáztatás nélkül nyerte el rá a bérleti jogot, és az 52 millió forintért vásárolt ingatlant 7 hónappal később 50 milliós haszonnal értékesítették.

A Károly körút 26. alatti ház félemeletén van a gyanúsan eladott ingatlan
photo_camera A Károly körút 26. alatti ház félemeletén van a gyanúsan eladott ingatlan

A rendőrség az önkormányzat vonatkozó határozatával szemben azt állította, hogy Pápa Marianne (aki Habony Árpád nagynénje, és akiről Portik Tamás jogerősen elítélt maffiózó a bírósági vallomásában azt állította, hogy „életvitelszerűen” együtt éltek) a bérleti jogot „pályáztatást követően, a legkedvezőbb ajánlatot” téve nyerhette el.

Az ügyészség 1,5 hónappal később hivatalból újra elindította a nyomozást, miután Juhász vizsgálatot kezdeményezett a rendőrségi elutasítás miatt. A nyomozást aztán újra és újra meghosszabbítják, legutóbb október 21-ig.

Az Index viszont most megírta, hogy

a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

A hatóság igazságügyi ingatlanszakértőket is bevont, és arra jutott, hogy a vizsgált 11 ingatlan eladása nem okozott vagyoni hátrányt, a szakértők ugyanis 10 esetben alacsonyabb értéket határoztak meg az ingatlanokra, mint amennyiért azok elkeltek. Ezért a rendőrség szerint hűtlen kezelés sem történhetett.

A lap szerint a hatóság egyik érve, hogy egy önkormányzati ingatlant el lehet adni áron alul, ha erre előtte írtak egy jogszabályt, hiszen 1996-tól végignézték a vonatkozó rendeleteket, így azt is, hogy 2007-től hogyan kerültek be a kedvezmények és a könnyítések az ingatlanvásárláshoz, illetve figyelembe vették, hogy a kerületi képviselők többsége például megszavazta, hogy a bérlők idővel elővételi joghoz jussanak, ha pedig magas bérleti díjat fizetnek, akkor 30 kedvezményt kapjanak a vételárból. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.