Szigorított a Bv a rabszökés után, minden bilincslevételt le kell jelenteni a központnak

bűnügy
2019 február 28., 14:31
comments 55

Csütörtök reggel szokatlan dolog történt egy tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A bv-őr a tárgyalóteremben azután volt hajlandó levenni a bilincset az elővezetett rab kezéről, miután felvezette, hogy a bíró mikor kérte tőle azt, és le is jelentette a bilincslevételt a rádióján a központnak. Ilyesmit korábban nem igazán lehetett tapasztalni.

A bilincslevétel akkor lett forró téma, amikor február 15-én megszökött egy rab a Fővárosi Törvényszékről. Sz. Károly bilincsét a bíró utasítására vették le a rabról, Sz. ezt kihasználva tudta foglyul ejteni a rá vigyázó bv-őrt, majd megszökni a bíróságról. A férfi után a rendőröknek kellett hajszát indítaniuk, végül meglőtték.

photo_camera Fotó: police.hu

A BvOP az eset után közölte, hogy a megtámadott felügyelő nem hibázott, a büntetőügyben történő előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság ugyanis elrendelheti az alkalmazott mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását. Az előállító felügyelő pedig köteles a rendelkezést végrehajtani. A vezető és a lábbilincs ugyanakkor ilyenkor a rabon marad (Sz. Károlyon is rajta maradt).

A Fővárosi Törvényszék is közleményt adott ki az eset után, ők is azt írták, hogy szabályosan jártak el, a fogvatartott biztonsági kockázatának megítélése pedig nem a bíróság feladata. A bilincs használatának szükségességét úgynevezett őrzésbiztonsági szempontok határozzák meg, melyeket a fogva tartást végző intézet állapít meg, és ebbe a bíróságnak nincs is beleszólása. Az előállított személy őrzése pedig a bilincslevételtől függetlenül a biztonsági felügyelő feladata.

Megkérdeztük a Bv-t, hogy az új eljárásnak van-e köze a február 15-én történt fogolyszökéshez.

Azt válaszolták, hogy a bv. szervezet folyamatosan felülvizsgálja a biztonságra vonatkozó szabályokat, amelyeket rendszeresen – egy adott eset tapasztalatait is leszűrve – módosít.

“Ennek a felülvizsgálatnak a része az a részben megújult gyakorlat is, amely alapján 2019. február 20-tól valamennyi büntetés-végrehajtási szerven kívül történő előállítás esetén, az alkalmazott mozgáskorlátozás könnyítése előtt a személyi állomány tagja a számára biztosított kézi EDR rádiókészüléken a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági ügyelete felé jelentést tesz” -írták.

Az új gyakorlatot a fogvatartás és az előállítás biztonságának további fokozása céljából rendelték el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt