Új népszavazást akar most már a brit Munkáspárt a Brexitről

2019 február 28., csütörtök 9:16
301

A Brexit körüli brit belpolitikai dráma újabb izgalmas fordulatot vett csütörtök reggelre: Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke bejelentette, hogy a pártja készen áll egy újabb népszavazás támogatására. Már hétfőn terjedt erről a hír, de most tette csak egyértelművé a párt vezetője a döntést.

Corbyn sem a 2016-os népszavazás előtt, sem azóta nem állt ki határozottan a brit EU-tagság mellett. Ahogy viszont közeleg a kilépés ideje (március 29.), és egyre kisebb az esély, hogy alkut kössön Nagy-Britannia és az EU egy rendezett távozásról, a saját pártjából egyre nagyobb volt a nyomás, hogy álljanak bele az új népszavazás követelésébe.

Utoljára most szerdára volt kitűzve parlamenti szavazás az EU-val kötendő alkuról, ez azonban elmaradt, mert a brit kormány nem tudott más feltételeket elérni Brüsszelben, mint amit januárban már a parlament elsöprő többséggel elutasított. Nincs kiírva új szavazás, de Theresa May miniszterelnök megígérte, hogy március 12-ig megtartják. Az alku nélküli kilépés miatt aggódó képviselőknek megígérte, hogy ha nem sikerül elfogadni addig se a feltételeket, akkor határozhatnak a Brexit elhalasztásról is.

A Munkáspárt most arra készül, hogy ebben az esetben írjanak ki egy új népszavazást is. Ugyanakkor Corbyn nem vetett el más megoldásokat sem: például egy jobb alkut az EU-val, vagy előre hozott parlamenti választásokat. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt