Újabb négy konzervatív párt kérte a Fidesz kizárását a Néppártból

eu
2019 március 01., 09:14
comments 357

A portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) is indítványozta a Fidesz kizárását a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból (EPP) - jelentette pénteken a Politico.

A brüsszeli híroldal arról számolt be portugál sajtójelentések alapján, hogy a szintén EPP-tagpárt CDS-PP az európai pártcsalád elnökségének írt levelet a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérve.

Indoklásként kiemelték: a Fidesz "nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az Európai Néppárt egységét és közös céljait", a nézetkülönbségek pedig túl nagyok ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására.

Múlt héten két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt. A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) pedig közölte, felkérték Dault, hogy folytassanak le vitát a Fidesz párton belüli helyzetéről.

"A közelmúltbeli fejleményekre tekintettel arra jutottunk, hogy a Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk" - mondta Rutger Ploum CDA-elnök a Politico beszámolója szerint.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását. Hogy a hét párt formálisan is összejött-e, az még azért kérdéses, mert a finn Nemzeti Koalíció Pártját vezető Petteri Orpo csak Twitteren írt arról, hogy terveznek fellépni. 

A Fidesszel szemben eddigi legkeményebb néppárti fellépést a magyar kormány legutóbbi plakátkampánya váltotta ki, melyben egyértelmű hazugságokra építve támadták be az Európai Bizottságot, illetve a Bizottság néppárti elnökét, Jean-Claude Junckert. A kampánytól elhatárolódott már a Néppárt elnöke, az Orbánnal korábban barátibb viszonyt ápoló Joseph Daul, a frakcióvezető Manfred Weber szerint pedig a Néppárt meglenne a Fidesz szavazatai nélkül is az Európai Parlamentben. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.