Európa vezető jobboldali politikusai arról vitatkoznak, hogy kizárják-e maguk közül Orbán Viktort a plakátjai miatt

politika
2019 február 22., 14:04
comments 94

Az újabb, tízmilliárd adóforintba kerülő kampány sorosozó plakátjaira ezúttal felkerült Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének feje is. Aki amúgy a Fidesszel közös, jobboldali-kereszténydemokrata pártcsaládba tartozik. Ennek a közösségnek a tagjai a szokásosnál élesebben reagáltak a plakátokon olvasható hamis állításokra. (A bankkártyás kamu tragikomikus történetét pont most írtuk meg.)

Kormányzati propaganda.
photo_camera Fotó: Olvasónk

Maga Juncker azt mondta, Orbánnak nincs helye a Néppártban; Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Orbán által támogatott csúcsjelölt pedig arról kezdett beszélni, hogy a Néppárt meglenne a Fidesz szavazatai nélkül is az Európai Parlamentben. A pártcsalád legbefolyásosabb tagja, a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig kijelentette, hogy ha a Fidesz nem tisztázza magát, ki kell zárni a Néppártból. 

Ezekhez a számonkérésekhez képest visszafogottabbnak tűnik Angela Merkel kancellár, aki csak szolidaritását fejezte ki Junckerrel, míg a német politikában a Fidesz legfőbb szövetségesének számító CSU elnöke simán elfogadhatatlannak nevezte Orbán kijelentéseit. A magyar kormányzati plakátkampányt több vezető német politikus is bírálta anélkül, hogy a Fidesz kizárása mellett foglaltak volna állást. A német szövetségi parlament szintén néppárti alelnöke volt az, aki ezt a lehetőséget határozottan visszautasította.

A Politico arról ír, hogy a konzervatív pártcsalád még nem hozott döntést, az ügy napirenden lesz a jövő heti frakcióülésen és a márciusi csúcstalálkozón is. A lap forrásai szerint a CDU-nak tényleg elege lett, és ennek most először nyilvánosan hangot is adott, a Fidesz tagságának régebbi ellenzői pedig megpróbálják kihasználni a lehetőséget. „A rakéta kilövőállásban van” - mondta egy névtelenséget kérő forrás. A döntést azonban Joseph Daul náppárti elnöknek kell meghoznia, aki nagyon közel áll Orbánhoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.