Manfred Weber szerint a Néppárt meglenne a Fidesz szavazatai nélkül is az Európai Parlamentben

Egymás után tiltakoznak a Fidesz német szövetségesei a legújabb kormányzati plakátkampány miatt. Csütörtök este a német közszolgálati ZDF egyik műsorában arról kérdezték Manfred Webert, az Európai Néppárt listavezetőjét, mit jelentene a választási eredmény szempontjából, ha kizárnák a Fideszt a pártszövetségből. Erre Weber azt mondta: 

A Fidesznek 13 helye van az Európai Parlamentben. Egy olyan parlamentben, aminek 750 képviselője van, nem ezeken a szavazatokon fog eldőlni Európa jövője.”

Erről a ZDF megjegyezte, hogy Weber először fenyegette nyíltan kizárással a Fideszt.  

Emlékeztetett arra, hogy ő is megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását, amit a legerősebb fegyvernek nevezett, mert szerinte a magyar kormány vállalhatatlan döntéseket hozott. Hozzátette, hogy Orbán Viktornak meg kell változtatnia az irányvonalát. Az európai értékek tekintetében pedig nem ad kedvezményt Orbánnak sem a Néppárton belül, sem a néppárton kívül.

Manfred Weber és Orbán ViktorFotó: Szilard Koszticsak/AP

A Néppárt tagjaként elvileg a Fidesz is támogatja, hogy Weber legyen az Európai Bizottság következő elnöke, de jogállamisági kérdésekben és a CEU ügyében többször voltak köztük súrlódások. Pár hete még azt mondta, nem rakja ki Orbánt a Néppártból, nem csinál belőle „új Cameront”, mert miután David Cameron kivezette a konzervatívokat a Néppártból, és meg is kapták érte a Brexitet.

Csütörtökön Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke is arról beszélt a legújabb kormányzati plakátok miatt, hogy ha a Fidesz nem tisztázza magát, ki kell zárni a néppártból. Mellette a Fidesz legfőbb szövetségesének számító CSU elnöke is elfogadhatatlannak nevezte Orbán kijelentéseit