Kitiltották a Boeing 737 MAX-eket az Európai Unió légteréből

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Felfüggeszti az összes Boeing 737 MAX-8 és MAX-9-es üzemelését a kontinensen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA).

Az unió légiközlekedési szerve kedden az MTI-nek megküldött közleményében azt írta, este 8 órától határozatlan időre kitiltja a tagországok légterében a Boeing MAX típusokat, emellett a harmadik országbeli üzemeltetők nem repülhetnek át az unió légterén a típussal.

Egy Boeing 737 Max landolás közbenFotó: BEN STANSALL/AFP

Kedden több  európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország és Lengyelország is megtiltotta a légitársaságoknak, hogy a Boeing 737 MAX típusokkal teljesítsenek járatokat, így sem érkező, sem induló, sem átrepülő forgalom nem bonyolítható a típussal. 

Etiópiában egy ilyen gép zuhant le közvetlenül a felszállás után 157 ember halálát okozva, alig fél évvel azután, hogy Indonéziában egy ugyanilyen típusú gép szenvedett nagyon hasonló balesetet. Akkor 189-en vesztették életüket. 

 Az már az indonéziai baleset után felmerült, hogy a katasztrófát a gépek robotpilótáját szabályozó ún. controll law program okozhatta. Mivel elég ritka, hogy  egy új repülőgép-modell rövid időn belül kétszer lezuhanjon, baleset után a hétfői tőzsdei kereskedésben a Boeing részvényei 13 százalékos eséssel nyitottak, bár a nap végére az esés végül 5 százalékosra mérséklődött.