Eldőlt: sokkal jobb hatással van sajtokra a hip hop, mint Mozart

Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementali sajt, amit folyamatosan zenén érlelnek, és a jelenséget vizsgáló svájci kutatók szerint a hip hop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem kutatói kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot - egy hip hop számot, Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották. „A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük” - értékelték a berni kutatók a gasztronómiai zsűri vaktesztelésének eredményét.

Ezt a sajtot egy kis jódlival bolondították megFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Benjamin Luzuy, a svájci tévé séfje, a zsűri tagja a Reutersnek elmondta, hogy a különbségek igen nyilvánvalóak voltak a sajtok állagát, ízét, megjelenését illetően, valóban nagy volt a különbség.

A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. „Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban” - magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.

Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki - tette hozzá Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa, a kutatásba bevont sajtok készítője. Elmondta, hogy a további kutatásban a hip hopra fognak összpontosítani. „Az az elképzelésünk, hogy 5-10 sajtot teszünk ki különféle hip hop dallamnak, majd összehasonlítjuk őket” - közölte. (Reuters/MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.