40 kilónyi műanyagzacskó volt annak a fiatal bálnának a gyomrában, melyet holtan sodort parta az óceán

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Fülöp-szigeteki Mindanao szigetének partjára mosta ki a víz egy fiatal bálnának a holttestét szombaton. A helyi D'Bone Collector Museum, önkéntesekkel és tengerbiológusokkal együttműködve elvégezte az állat boncolását, és ekkor derült ki, hogy a fiatal Cuvier-féle csőröscet gyomrában összesen 40 kilogrammnyi műanyagszemét volt. 

A szemét között volt 16 rizses zsák, 4 banánültetvényről származó zsák, és számos bevásárlószatyor. Az állat a szakértők szerint a műanyagok lenyelése miatt halt meg, a gyomra nem bírta megemészteni a rengeteg szemetet. 

A boncolást végzők elmondása szerint még sosem láttak ennyi műanyagot egyetlen cetben sem. Darrell Blatchley tengerbiológus 10 éve vesz részt bálnák és delfinek boncolásán, és eddig 57 olyan állaton kellett dolgoznia, melyek műanyagszennyezés miatt haltak meg.  

Az egyszer használatos műanyagtermékek nagyon elterjedtek Dél-Kelet-Ázsiában is, egy 2017-es kutatás szerint Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam több műanyagszemetet dob az óceánokba, mind a Föld összes többi országa együtt. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.