40 kilónyi műanyagzacskó volt annak a fiatal bálnának a gyomrában, melyet holtan sodort parta az óceán

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Fülöp-szigeteki Mindanao szigetének partjára mosta ki a víz egy fiatal bálnának a holttestét szombaton. A helyi D'Bone Collector Museum, önkéntesekkel és tengerbiológusokkal együttműködve elvégezte az állat boncolását, és ekkor derült ki, hogy a fiatal Cuvier-féle csőröscet gyomrában összesen 40 kilogrammnyi műanyagszemét volt. 

A szemét között volt 16 rizses zsák, 4 banánültetvényről származó zsák, és számos bevásárlószatyor. Az állat a szakértők szerint a műanyagok lenyelése miatt halt meg, a gyomra nem bírta megemészteni a rengeteg szemetet. 

A boncolást végzők elmondása szerint még sosem láttak ennyi műanyagot egyetlen cetben sem. Darrell Blatchley tengerbiológus 10 éve vesz részt bálnák és delfinek boncolásán, és eddig 57 olyan állaton kellett dolgoznia, melyek műanyagszennyezés miatt haltak meg.  

Az egyszer használatos műanyagtermékek nagyon elterjedtek Dél-Kelet-Ázsiában is, egy 2017-es kutatás szerint Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam több műanyagszemetet dob az óceánokba, mind a Föld összes többi országa együtt. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.