40 kilónyi műanyagzacskó volt annak a fiatal bálnának a gyomrában, melyet holtan sodort parta az óceán

környezetvédelem
2019 március 18., 08:20
comments 63

A Fülöp-szigeteki Mindanao szigetének partjára mosta ki a víz egy fiatal bálnának a holttestét szombaton. A helyi D'Bone Collector Museum, önkéntesekkel és tengerbiológusokkal együttműködve elvégezte az állat boncolását, és ekkor derült ki, hogy a fiatal Cuvier-féle csőröscet gyomrában összesen 40 kilogrammnyi műanyagszemét volt.

link Forrás

A szemét között volt 16 rizses zsák, 4 banánültetvényről származó zsák, és számos bevásárlószatyor. Az állat a szakértők szerint a műanyagok lenyelése miatt halt meg, a gyomra nem bírta megemészteni a rengeteg szemetet.

A boncolást végzők elmondása szerint még sosem láttak ennyi műanyagot egyetlen cetben sem. Darrell Blatchley tengerbiológus 10 éve vesz részt bálnák és delfinek boncolásán, és eddig 57 olyan állaton kellett dolgoznia, melyek műanyagszennyezés miatt haltak meg.

Az egyszer használatos műanyagtermékek nagyon elterjedtek Dél-Kelet-Ázsiában is, egy 2017-es kutatás szerint Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam több műanyagszemetet dob az óceánokba, mind a Föld összes többi országa együtt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.